Nagyon fúrják a NASA nagy tervét

A republikánusok megtorpedóznák a NASA ambiciózus tervét, hogy embert küldjön egy kisbolygóra, mielőtt meglátogatnák a Marsot. Egy mai kongresszusi meghallgatáson Lamar Smith texasi kongresszusi képviselő, aki egyúttal a Kongresszus tudományos, űrkutatási és technológiai bizottságának is elnöke, a tervet időpocsékoló őrültségnek és az USA Today szerint „kevéssé lelkesítőnek” nevezte. A politikus hozzátette, az Obama-kormánynak mindössze nyolc hónapja maradt, de a projekt nem élvez elegendő támogatást, így kérdéses, hogy a megadott időn belül elindulna.

A NASA jelenleg az első, kizárólag robotokkal végrehajtott missziót tervezi egy Föld-közeli kisbolygóra, melyről az ott gyűjtött mintákkal a húszas években jönnének vissza. Ezt az űrügynökség afféle felkészülési szakasznak tartja az emberek Marsra küldése előtt. Egyelőre a lehetséges aszteroidák sebességét, pályáját, méretét vizsgálják, hogy kiválasszák a célnak legjobban megfelelőt a mostanáig ezer Föld-közeli kisbolygót számláló választékból. Négy már bekerült a „végső körbe”, de csillagászok szerint sok elképzelhető célt a következő években fognak felfedezni.

A mostani meghallgatáson azonban a képviselők sokkal jobban definiált terveket és tisztábban kijelölt, elérhetőbbnek tűnő mérföldköveket követeltek, de kételkedtek a Mars-misszió megvalósíthatóságában is, kiemelve, hogy ez sokkal, de sokkal több pénzt igényel, mint amennyit mostanában a NASA évente kap. A meghallgatott szakértők közül az amerikai Nemzeti Tudományos Akadémia elnöke, John Sommerer például a hiányzó hardverek (a hosszú útra szükséges lakómodul, a landolási és a visszaútra szolgáló indító egység) szükségességére hívta fel a figyelmet.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.