Nagymacskák végveszélyben

Az elmúlt ötven évben Afrikában az oroszlánok egyedszáma 90 százalékkal csökkent, napjainkban több tigris él fogságban, mint a természetben, a gepárdok pedig már eredeti élőhelyük 75 százalékáról kipusztultak a National Geographic kutatói szerint. A folyamatos orvvadászat következtében 1930 óta a tigrisek három alfaja teljesen kipusztult, és ha ez a tendencia folytatódik, akkor akár egy generáció alatt kihalhatnak a nagymacskák, ami a bolygó ökológiai egyensúlyának felborulását okozhatja.

Elpusztult oroszlán Zanesville közelében
Zanesville, 2011. október 19. Halott oroszlán látható a 2011. október 18-án készült amatőr felvételen az Ohio állambeli Zanesville közelében, miután előző nap a hatóságok közlése szerint a helyi állatkert tulajdonosa több tucat vadállatot engedett szabadon, majd megölte magát. A rendőrség egy pumát, egy grizzlimedvét és egy majmot még keres. (MTI/AP/Heather Ellers és Dustin Burton)

Kritikus helyzetben vannak a nyugat-afrikai oroszlánok is egy nemrég publikált kutatás szerint, írja a PLOS One online tudományos folyóirat. A hatéves kutatás során Afrika tizenhét országában vizsgálták folyamatosan a nagyragadozók jelenlétét. Az eredmények szerint a nyugat-afrikai oroszlánok már csak öt országban élnek, és történelmi elterjedésükhöz képest napjainkra egy százalékra csökkent az állományuk. A jelenség legfőbb oka élőhelyeik mezőgazdasági hasznosítása, ami jelentős mértékben hozzájárult a ragadozók csökkenéséhez az utóbbi évtizedekben. A kutatók azt is megfigyelték, hogy sok helyen a helyi pásztorok terelik állataikat a természetvédelmi területekre, majd a nagyragadozókkal találkozva védekezésből irtják az állományt.

A nyugat-afrikai oroszlánok olyan sajátos génállománnyal rendelkeznek, amit sehol máshol nem találni, még állatkertekben lévő egyedeknél sem. Kihalásukkal egy különleges populációt veszítene az ökoszisztéma. Megőrzésük a kutatók szerint különösen nagy gond, hiszen míg a dél-afrikai vagy kelet-afrikai régióban több millió dollárt költenek évente a faj megőrzésére, Nyugat-Afrikában eddig alig figyeltek erre. Nyugat-Afrikában az egyes kormányoknak nagy kihívást jelent a növekvő szegénység visszaszorítása, és nem jut elég anyagi keret a természetvédelemre.

A kutatók úgy látják, a nagyragadozó-állomány megmentéséhez erős nemzetközi összefogásra és több erőforrásra van szükség.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.