Nagy siker a belgáknál a férges konzerv

Az egyik brüsszeli egyetemen olyan menza nyílt, ahol rovarokból készült ételeket kínálnak a betérőknek. A falatozók Buffalo worm rovarral dúsított hamburgert és férges nuggetset is vásárolhatnak – az utóbbit azután vezették be, hogy a férges hamburger nagy sikert aratott.

Kelet-Ázsiában nagy hagyománya van a tücskök-bogarak fogyasztásának – Thaiföldön külön gyorsétterem-hálózat működik, ahol 12-féle rovarból válogathatnak az ínyencek -, de az európai gyomor eddig nem kért az ilyen alapanyagokat tartalmazó ételekből.

Eddig.

A The Independent szerint Belgiumban október elsején kezdték forgalmazni a férgeket tartalmazó paradicsom- és sárgarépakonzerveket – a kenyérre kenhető készítményben azonban nem látható a féregtartalom, mert szépen eldolgozták a zöldségekkel.

Ez a tendencia erősíti azok véleményét, akik szerint a rovarok egyre nagyobb szerepet játszhatnak az emberiség élelmezésében. Gazdag tápanyagtartalmuknak köszönhetően a húsfogyasztás alternatíváját jelenthetik. A belga élelmiszer-ellátó és -forgalmazó Damhert cég ezért szánhatta el magát egy merész lépésre: 125 grammos konzervekbe négy és hat százaléknyi Buffalo Worms nevű rovart kevernek.

Az uniós országok közül elsőként Belgium engedélyezte ilyen jellegű élelmiszerek forgalmazását. (Aki már eddig is ilyen táplálékon élt, az nyugodtan megrendelhette a Nature Grob webáruházon keresztül a Buffalo Worms rovarokat 425 grammos kiszerelésben. A Buffalo worms nevű féreg négy hét alatt fejlődik ki, éri el a kereskedelmi méretét.)

Az ENSZ római székhelyű Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) 2013 májusában közleményben mutatott rá, hogy eddig nem használták ki kellőképpen a szöcskék, a hangyák és az egyéb ehető rovarfélék kínálta lehetőségeket sem az emberek, sem az állatállomány, sem a háziállatok táplálásában. A kétszáz oldalas jelentés arra is felhívta a figyelmet, hogy a világon kétmilliárd ember fogyaszt táplálékként fehérjében és ásványi anyagokban gazdag rovarokat, összesen 1900 fajt.

A rovarok rendkívül hatékonyak a táplálék hússá alakításában - állítja a FAO. Míg átlag két kilogramm táplálék egykilónyi rovartömeggé válik, addig egy szarvasmarha egy kilónyi húsához nyolc kiló táplálékra van szükség. A kutatások szerint ugyanannyi tápanyagmennyiséget a rovarok kevesebb üvegházhatású gáz kibocsátásával állítanak elő, mint a szarvasmarhák vagy a sertések. És jóval kisebb helyet igényelnek.

A genti egyetem tanulmánya szerint ugyanakkor lehet, hogy egy ideig még nem beszélhetünk a rovarok tömegfogyasztásáról – az átlagember ugyanis nagyon nehezen győzi le az undorát, a félelmét az ilyen ételek fogyasztása előtt. Ők szenvednek az élelmiszer-neofóbia nevű betegségben, azaz az új tápláléktól való félelemben.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.