Nagy horderejű bejelentésre készül a NASA

Meglepő bejelentést ígér jövő hétfőre a NASA. Az amerikai űrkutatási hivatal közleménye szerint a Jupiter egyik holdjával, az Európával kapcsolatos felfedezésről van szó.

"Csillagászaink egy egyedülálló megfigyeléssorozat eredményeit fogják nyilvánosságra hozni, melyek meglepő bizonyítékkal szolgálnak az Európa felszín alatti óceánjával kapcsolatban" - írta a NASA. A megfigyeléseket a Hubble űrtávcsővel végezték, de nem árulták el, pontosan miről van szó.

A hétfői sajtótájékoztatón többek között egy ismert légkörkutató, Britney Schmidt  is jelen lesz, ami arra enged következtetni, hogy a hold rejtélyes "füstjeleit" észlelhette a Hubble, illetve elemezhette az összetételét.


NASA

Az Európa régóta izgalomban tartja az asztrobiológusokat, mivel a Naprendszerben a Földön kívül itt lehetett a legnagyobb esélye az élet kialakulásának. A 3 ezer kilométer átmérőjű égitest jeges kérge ugyanis egy óriási óceánt rejt, amelyben több víz lehet, mind a Földön. 

A Hubble még 2012 decemberében észlelte, hogy a déli póluson vízpára tör fel a felszínről, egészen 200 kilométeres magasságig. Azóta viszont nem sikerült újból megfigyelni a kipárolgást.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.