Múmiabatyu Peruból

Ha nem újítják fel anno a váci Fehérek templomát, talán máig nem kerülnek elő a nevezetes múmiák - de mert előkerültek a világszenzációt jelentő leletek és a nagyvilág két kézzel kapott utánuk, egyfajta ellentételezésként öt kontinens különleges múmiái érkeztek a Magyar Természettudományi Múzeumba. Október egytől bárki megláthatja.
A mannheimi múzeum kurátora óvatosan emelte ki a batyut. A színes szalaggal átkötött ruhacsomagot négy fém tűvel és öt kagylóval fogták össze és sohasem szedték szét. Kegyeleti okból és mert napjainkban szakmai alapelv, hogy a leleteket nem szedik szét, bontják meg. Egy CT-vizsgálat fedte fel, hogy a batyu egy csecsemő múmiáját rejti, akit szülei valamikor az időszámításunk után 600-1000 között készítettek fel ilyen módon a túlvilági életre. A bal alkarjánál egy védő amulettet találtak, amit a szülők adtak gyermeküknek.
Reviczky Zsolt / Népszabadság

A mannheimi kurátor egy másik fadobozból egy másik különlegességet is kiemelt. Nagyon apró valamit, egy újszülött Chinchorro kisgyerek múmiáját. A Föld legrégebbi múmiái, a chinchorrók akár 6500 évesek is lehetnek - ezt az újszülöttet időszámításunk előtt 5000-1700 között csomagolhatták be. Az Atacama-sivatagban talált lelet arcát agyagmaszk, fejét emberi hajból készült paróka fedi. A Chile északi partvidékén több ezer évvel ezelőtt élt halásznépek a legrégebbi múmiakészítők, napjainkig háromszáz chinchorro múmiát tártak fel.

A harmadik lelet a bevezetőben említett egyik váci múmia, a „szív nélküli apáca", azaz Sándor Terézia teste. A különös jelző magyarázata: az apáca maradványait egy nyolc centiméter átmérőjű lyukkal a szíve helyén találták meg - a nővér szívét valószínűleg a tetszhaláltól való félelem miatt vághatták ki. Az is lehet, hogy a nővér gyilkosság áldozata lett, de az is elképzelhető, hogy tudományos célból történt az eltávolítás. A váci templom 1994-es felújítása során 265 természetes úton mumifikálódott emberi maradványt, valamint további 40 személy csontmaradványát találták meg - a 265 múmia sorban elhelyezett és egymásra helyezett díszes fakoporsóban feküdt.

Az egész világon ritkaságszámba megy, hogy ennyi természetesen mumifikálódott holttest maradjon fönn egyetlen helyen. A koporsón feltüntették a nevet, halál dátumát és némelyiken az okát is. A feltáráskor ez alapján tudták beazonosítani a személyeket. Ezekből a váci múmiákból állítottak ki néhányat 2006-ban a Magyar Természettudományi Múzeumban - az akkori bemutatót hetvenezren tekintették meg. Ebből az anyagból kért kölcsön a mannheimi múzeum, ami olyan sikert aratott, hogy az egyszerinek tervezett német bemutató vándorkiállítássá alakult. Keresztül kasul bejárta Európát, majd az Egyesült Államok kilenc városát is megjárta három év alatt „Mummies of the World" címmel.

A váci múmiák eddigi kölcsönzésének ellentételezéseként mutathatja be a magyar múzeum a teljes múmiaegyüttest - az állami garanciával támogatott kiállítás biztosítási összege 8,5 millió euró. A világ különböző részeiről származó, más-más időben mumifikálódott különös testemlékeket eddig 1,7 millió ember látta. Az itt látható 28 emberi és tíz állatmúmia az európai körút végén visszatér anyaintézményéhez és nagy valószínűséggel így együtt többet nem mutatják be.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.