Mostantól: digitális slágerlisták

A legális fizetős online zeneletöltésekből is készít ezentúl toplistát a MAHASZ. Hogy mekkora eladások állnak az egyes slágerlista-pozíciók mögött, azt nem tudtuk meg, mint ahogy arról sem esett szó, mi a véleményük a hivatásos zenekereskedőknek a jogdíjbevételek 25 százalékának állami lenyúlásáról.

A sajtótájékoztatót, ahol a toplista-evolúció legújabb állomását bejelentették, technikai értelemben Jeszenszky Zsolt celebrálta. Róla röviden azt érdemes tudni, hogy a DJ-szövetség (vagy valami hasonló) nevű járadékvadász szervezet vezetője - és mint ilyen, körülbelül annyira népszerű zeneletöltői körökben, mint mondjuk Lars Ulrich -, emellett ő állítja össze a MAHASZ slágerlistáit (és egyre jobban hasonlít a papájára, a volt külügyminiszter és jelenlegi nagykövet Jeszenszky Gézára). Zsoltnak van érzéke az öniróniához, amit azzal is demonstrált, hogy egy "Free Love & Music" feliratú piros pólóban érvelt a fizetős zeneletöltés mellett. 

Mint kiderült, ma már van annyi működő és adatokat is szolgáltató online zenebolt Magyarországon (név szerint az iTunes, a Google Play, a Songo és a Deezer hangzott el), amelyekre támaszkodva már össze lehet rakni egy épkézláb letöltési rangsort. Illetve rögtön kettőt is, merthogy letöltési és stream lista is lesz (utóbbi kategória egyelőre a Deezer adataira épül). Hogy tizes, százas vagy netán ezres nagyságrendű eladás kell a toplista élbolyába kerüléshez, az nem derült ki (lehet, hogy csak mi voltunk ügyetlenek, de számunkra a zene.slagerlistak.hu oldalon sem, ahol az összeállítások elérhetők).

Kikerülték az eseményen a magyar zeneipar legforróbb témáját – amelyből azért a Lovasi–L. Simon-levélváltás az ágazaton kívülre is hírt vitt –, vagyis azt, hogy a kormány ráteszi a kezét az üres hanghordozók után beszedett zenei jogdíjak egynegyedére, mivel államunk ebből kívánja enyhíteni a krónikus pénzhiánnyal küzdő Nemzeti Kulturális Alap pénzhiányát. Erről nem kérdezték meg a jelen lévő zenészeket, csak arról, hogy szoktak-e az interneten zenét vásárolni. Állítólag igen, bár az ezután megejtett nyilvános próbavásárlások nem voltak meggyőzőek (Jeszenszky Géza szerint egy viszonylag gyakorlott, saját accounttal rendelkező vevő – aki a jelszavára is emlékszik – pillanatok alatt el tud költeni egy közmunkás-fizetésnyi összeget még a magyar zeneáruházakban is).

Digitális zenékből egyébként eddig is volt toplista – hosszú időn át a Gangnam Style (illetve a magyar szekciót a Majka-féle Belehalok) vezette –, ám ezt a Youtube-meghallgatásokból, vagyis az ingyenzene-élvezetből rakják össze, tehát az új garantáltan más. A sajtótájékoztatóra pedig már csak azért is érdemes volt elmenni, hogy a hanglemezkiadók szövetségének emberétől, magától (D.) J. Zsolttól halhassuk a következő mondatot: "fogyasszatok zenét az interneten, mert ez a jövő!"

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.