Mobilos idegenvezető siketeknek

Okostelefonokon futtatható multimédiás alkalmazás segíti a siketek és nagyothallók akadálymentes tájékozódását a budapesti Kossuth téren.

Az Artklikk Kft. által fejlesztett, a világon egyedülálló magyar mobil alkalmazás lényege, hogy a Kossuth téren található látnivalókról, közintézményekről rövid videók tájékoztatják a felhasználót, melyek legfontosabb eleme a jelnyelv alkalmazása.

A három héten át tesztelt alkalmazásra a köztéren kihelyezett táblák, és az azokon lévő korszerű nonfiguratív jelek, az úgynevezett QR kódok hívják fel a figyelmet. (QR= Quick Response - gyors válasz) Ezeket képet kell lefotózni a hallásában korlátozott felhasználónak a mobiltelefonjával. A kép a telefonban elmentve egy webcímre mutató link lesz, amire elég ráklikkelni a mobillal (amin működik a mobilinternet) s a készülék rögtön lejátssza a siketeknek készült kis klipet.

Innen lehet letölteni a programot, ami telepítés után már a felhasználó földrajzi helyét azonosítja. Ha a felhasználó egy adott objektumhoz ér, a GPS információi alapján azonnal láthatók az adott helyhez kapcsolódó jelnyelvi információk.

Ma hazánkban 360 ezer siket és nagyothalló ember él, akik számára számtalan - hallás útján terjedő információn alapuló - közszolgáltatás nem érhető el. Az alkalmazás továbbfejleszthető, akár vakoknak tervezett módon is. De alkalmas lehet beltéri akadálymentsítésre is, akár iskolák, egyetemek, közintézmények területén - mondta Kövécs András, az Artklikk stratégiai vezetője. Tervezik további közterületek, turisztikai célpontok, közintézmények, önkormányzatok , kórházak , rendelők ilyen módú akadálymentesítését is.

Ehhez EU-s támogatásokat is igénybe szeretnének venni már csak azért is, mert az EU által elfogadott Digitális Menetrend és egy ENSZ egyezmény is előírja a fogyatékosok jogainak megteremtését, amihez hozátartozik az infokommunikációs és audiovizuális akadálymentesítés is.

 

A QR-kódot kell lefényképezni
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.