Mitől törik össze a nők szíve?

A hirtelen öröm is összetörheti a nők szívét. Szinte szó szerint.
Jól ismerjük a régi mondást: összetörték a szívemet. Egy új kutatásból kiderült, ritkán akár boldogító események is veszélyeztethetik a szív egészségét. Egy gyerek születése, vagy egy óriási győzelem nyomán olyan stresszhelyzet állhat elő, amely a megtört szív, avagy a Takotsubó-szindróma fellépése révén a koszorúerek károsodása nélkül a szívizmok gyengülését, s a bal kamra felfúvódása miatt a szív ideiglenes megnagyobbodását okozza. A tünetek a szívrohamhoz hasonlítanak, de a furcsa és főként nőkön jelentkező állapotból általában egy hét alatt felépül a beteg, bár ritkán akár halálos is lehet.

Egy 2011-ben kezdődött svájci kutatás most első ízben közölt statisztikai adatokat arról, milyen események váltják ki ezt a ritka állapotot. A 25 kórház mintegy 1750 esetének vizsgálatából kiderült, legalább 485 esetben valóban megrázó események vezettek a betegséghez, amelyek sokkal különbözőbbek, mint ahogy korábban vélték.

Az esetek négy százalékában – húsz esetben – például pozitív élmények váltották ki az összetört szív szindrómát, igaz, a hirtelen öröm most egyik esetben sem vezetett halálhoz. Azt azonban a mostani kutatás is igazolta, hogy mind a fájdalmas, mind az örömteli események után kialakuló kóros esetek zöme, 95 százaléka hatvanas éveik közepén, végén járó nőkön következett be. Ennek okát még nem tudják, de a hormonális változásokat sejtik a háttérben.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.