Minden második madár kihalt

A falánkság mellett az éghajlatváltozás is meghatározó szerepet játszik az állomány fogyásában.

A tengeri emlősök, a madarak, a halak és a hüllők populációja 49 százalékkal csökkent 1970 óta – a WWF és a Londoni Zoológiai Társaság által ismertetett tanulmány szerint az emberek étlapján szereplő fajok létszáma ennél is drasztikusabban visszaesett. A tonhalak és makrélák mennyisége 74 százalékkal apadt 1974 óta. A szerzők szerint – akik az elmúlt 45 évben több mint 1200 faj létszámát vizsgálták – nem csupán a falánkság, hanem az éghajlatváltozás is meghatározó szerepet játszik az állomány fogyásában.

„Az ember felborította az óceánok élővilágának egyensúlyát, hiszen a természetes gyarapodás messze nem pótolja azt a mennyiséget, amit a halászhajókkal kifognak, miközben az élőhelyek is látványosan pusztulnak” – idézte Marco Lambertini, a WWF International vezetőjének szavait a BBC.

A jelentés szerint az Ázsia-szerte luxusélelmiszernek számító tengeri uborkák száma is drasztikusan visszaesett. Az elmúlt néhány évben a Vörös-tengerben 94, a Galápagos-szigetek környéki vizekben pedig 98 százalékkal csökkent a tengeri uborkák száma. A fizetőképes kereslet miatt sok ezer kilométerről is megéri a szállítás.

A jelentés a klímaváltozás hatására is kitér. A levegőbe kerülő hihetetlen mennyiségű szén-dioxid egy része beoldódik a vízbe, ami savasabbá teszi a tengereket. Ezt a változást a tengeri élőlények egy része nem képes követni. A korallok pusztulását is ez okozza.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.