Mészárlás nélkül: jöhet a bolti műhús

Öt éven belül a szupermarketek polcára kerülhet a mesterséges hús, amelyet egy holland cég fejleszt a Maastrichti Egyetemmel közös munkájában. Huszonötször kevesebb üvegházgáz szabadul fel előállítása során, mint a hagyományos módszerrel.

Két éve, londoni bemutatóján még 215 000 fontot kóstált az első műhamburger. Mark Post és Peter Verstrate ötletgazdák, a Maastrichti Egyetem kutatói most azon munkálkodnak, hogy a mesterséges hús 2020-ig előbb kereskedelmi forgalomban kapható különlegesség, majd elérhető árú versenytársa legyen a hagyományos élelmiszernek.

A húsnövesztéshez első lépésben őssejteket vonnak ki marha-izomszövetből. Ezeket laborban táplálják és növekedést segítő vegyi anyagokat adnak hozzájuk. Három hét alatt több mint egymillió őssejt keletkezik így, melyeket aztán tálakra helyeznek, ahol nagyjából egy centiméter hosszú, néhány milliméter széles „izomcsíkokká” állnak össze. A csíkok aztán rétegenként összeállnak, az így kapott anyagot a kutatók mioglobinnal vörös színűre festik és zsírral dúsítják, így kap végleges formát a laboratóriumi hús, amely „majdnem olyan, mint az igazi, csak kevésbé zamatos” egy londoni ételszakértő szerint.

Egy valódi húspogácsa azonban nem csak zsírból és izomrostokból áll, az ízét befolyásolja a vér és a kötőszövet állaga is. „Ha mesterséges élelmiszert akarsz készíteni, tervezned kell ezekkel az összetevőkkel is” – mondja Post. A holland kutató nemrég jelentette be a Mosa Meat indulását, a cég 25 tudóst fog foglalkoztatni annak érdekében, hogy öt év múlva valóban a boltok polcain találkozhassunk a termékkel. A vállalat a későbbiekben 3D-húsnyomtatással is kísérletezik majd, hogy az izomcsík-tenyészeteket akár steak vagy borda formájában is piacra dobhassák.

A mesterséges előállítású élelmiszer iránti érdeklődést a világ – elsősorban Kína – megnövekedett húsigénye keltette fel. A Mosa Meat módszerei 99 százalékkal kevesebb földet és 45 százalékkal kevesebb energiát igényelnek a hagyományos marhatartásnál, miközben a hús előállítása során 96 százalékkal csökken a kibocsájtott üvegházgázok mennyisége.

A takarmányozással együtt jelenleg teljes mezőgazdasági kapacitásunk háromnegyedét fordítjuk állattenyésztésre. „Ha nem változtatunk ezen a számon, a hús idővel igen drága luxustermék lesz majd” – mondja Post, aki szerint a mesterséges hús idővel tökéletesen helyettesíti majd a hagyományost.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.