Mennyit nyomott egy sztegoszaurusz?

A londoni Természettudományi Múzeum munkatársai (háromdimenziós szkennelés segítségével) meghatározták a valaha talált legteljesebb sztegoszaurusz-csontváz egykori gazdájának a tömegét. A Biology Letters folyóiratban publikáló szakértők két úton számolva ugyanarra az eredményre jutottak.
Annak ellenére, hogy a sztegoszauruszokat ismerik a legjobban szerte a világon, nagyon kevés maradványuk került elő. A mintegy 150–145 millió évvel ezelőtt élt lényt a hátán meredező hatalmas csontlemezekről és faroktüskéiről bárki könnyen felismeri – olyan népszerű, mint a Tyrannosaurus, a Triceratops és az Apatosaurus.

A legteljesebb sztegoszaurusz-maradványt, a Sophie névre keresztelt páncélos dinoszauruszt, 2003-ban Wyomingban fedezték fel. Egy névtelen adományozónak köszönhetően vásárolta meg a megkövesedett csontokat a londoni múzeum – az adományozó kislányát nevezik Sophie-nak.

A csontokat Londonban megmérték, háromdimenziós formában beszkennelték, majd egy program segítségével a csontokra izmokat, zsírszöveteket és minden más szervet rátettek, és így arra a következtetésre jutottak, hogy elpusztulásakor a sztegoszaurusz 1560 kg lehetett.

Nem volt testesebb, mint egy ma élő nagyobb szarvasmarha, vagy egy kisebb orrszarvú. Sophie jóval kisebb volt kortársainál, az nem tudható, hogy miért pusztult el fiatal korában.

A kutatók a testtömeg meghatározásánál a combcsont és a felkarcsont mérete alapján határozták meg Sophie méreteit. (Viszonyításként ma élő nagy testű állatok csontjait és testtömegét vették figyelembe.) A szakemberek azt állítják, hogy módszerükkel más, 150 millió évvel ezelőtt élt lények testtömegét is meghatározhatják, illetve arra is választ adhatnak, hogy például milyen sebességgel tudtak futni.

Sophie-t azóta már összerakták, és ismét látható a londoni múzeumban.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.