Megvan az aszálytűrésért felelős gén

A természetben előforduló gén segítheti a kukoricanövények túlélését aszályos körülmények között és biztosíthatja a terméshozam stabilitását szűkös vízellátású időszakokban.

A gént felfedező cégek - BASF és Monsanto - tudósai azt tervezik, hogy a gént első generációs aszálytűrő kukoricatermékükben alkalmazzák majd. Ez lesz az első biotechnológiai eredetű aszálytűrő haszonnövény a világon. A piaci bevezetés legkorábbi időpontjaként 2012-t célozták meg.

A közelmúltban végzett független tanulmányok sora - köztük az USA Tudományos Akadémiájáé is - a klímaváltozás miatt csökkenő terméshozamokra és globális élelmiszerhiányra figyelmeztetnek. Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének jelentése szerint a száraz időszakok száma és tartama - különösen a már eddig is aszályosnak számító területeken - várhatóan növekedni fog.

A társaságok nyilatkozata szerint az aszálytűrő kukorica a Bacillus subtilis baktériumból származó cspB gént tartalmazza. A gént először hidegsokk körülménynek kitett baktériumokban azonosították. A további kutatás igazolta, hogy a cspB segíti a növényeket az aszály okozta stressz leküzdésében. A kukoricában a cspB úgy működik, hogy segíti a növény folyamatos növekedését és fejlődését azokban az időszakokban is, amikor szűkös a vízellátás. A szárazság növényre gyakorolt hatásának enyhítésével a cspB segít stabilizálni a terméshozamot.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.