Megvan az élet kémiai alapja a Jupiter egyik holdján

Bár a Jupiter-hold felszíne jeges, régóta feltételezik a kutatók, hogy alatta folyékony halmazállapotú víz található – egy óceán, amelynek mélyén olyan folyamatok játszódhatnak le, melyek biztosíthatják az élet kialakulását és fennmaradását az Európán. Megerősítést nyert, hogy a lehetőséget a vulkanikus tevékenység teremti meg: a folyamat olyan hidrogén/oxigén arányt állít be a vízben, ami hasonló a Földéhez – közölték az Amerikai Geofizikai Társaság (AGU) kutatói tanulmányukban, a NASA eredményeire támaszkodva.

Az élet kialakulásához elsősorban energia kell, melyet főként az oxigén mennyisége biztosít. Mind a Földön, mind az Európa vizeiben a hidrogén és az oxigén tömegaránya szintén 1:10-hez – ez az egyenlőség teszi a kutatókat bizakodóvá. Azonban ennek bizonyítása csak az első lépés: a kutatások most arra irányulnak, hogy az életciklust fenntartó többi elem – a szén, a nitrogén, a foszfor és a kén –vonatkozásában hogy áll az Európa.

A vulkanikus tevékenység és az élet kapcsolatára régóta vannak bizonyítékaink – a Föld óceánjainak legmélyebb pontjaiban, az árkokban, ahol a kéreglemezek találkoznak, a forró láva felhevíti az ott lévő vizet. Itt, az ún. hidrotermális források közelében pedig gyakori kisebb mélyvízi állatok megjelenése – olyan helyeken, melyekre korábban nem is gondoltunk volna...

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.