Megtalálták az „Északi-tenger Atlantiszát”

Egy nagyjából tízezer éves, elsüllyedt erdőt fedeztek fel búvárok a kelet-angliai Norfolk partjainak közelében.

A szakemberek szerint az erdő „az Északi-tenger Atlantiszának” nevezett, évezredekkel ezelőtt elsüllyedt Doggerland része volt. A partvonaltól mintegy kétszáz méterre fekvő erdőt azután fedezték fel, hogy az elmúlt téli vihardagály több ezer tonna homokot mozdított el az óceán mélyén.

A Kelet-angliai Egyetem (UEA) professzora, Julian Andrews rendkívül izgalmasnak nevezte a felfedezést. Mint elmondta, a famaradványok elemzése azt mutatja, hogy a terület nagyjából tízezer éves.

Az erdőt a Sea Search elnevezésű projekt egyik önkéntes búvárja, Dawn Watson fedezte fel, amikor egy hatalmas fekete hullámmal találta szembe magát, majd később rájött, hogy valószínűleg egy tölgyfaerdő maradványaiba botlott - adta hírül a BBC.

Fotó: Rob Spray/Geoff Robinson Photography

Doggerland Észak-Skócia, Dánia és a Csatorna-szigetek között terült el, és vadászó-gyűjtögető népeknek adott otthont. A sós mocsarakkal, földnyelvekkel, hegyekkel és folyótorkolatokkal teleszórt területet több ezer év leforgása alatt hódította el a tenger, otthonaik elhagyására kényszerítve az ott élőket.

Egyesek szerint a megmaradt törzsekkel egy Északi-tenger felől érkező ötméteres szökőár végzett, amelyet víz alatti földcsuszamlás váltott ki. Martin Warren geológus szerint a terület vízszintje a legutóbbi jégkorszak után süllyedt vissza a maira.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.