Megtalálták az első mega-Földet, pedig nem is szabadna léteznie

Eddig azt hittük, hogy egy kőzetbolygó legfeljebb 1,6-szor nagyobb lehet a Földnél, az ennél nagyobb égitestek már gázóriásoknak számítanak. Nagyon úgy tűnik, hogy tévedtünk: ha beigazolódik a Kepler űrtávcső legutóbbi felfedezése, akkor a fantáziadúsan "BD+20594b"-nek keresztelt objektum lehet a legnagyobb szuper-Föld, amit valaha láttunk.

Fantáziarajz egy mega-Földről
Fantáziarajz egy mega-Földről
NASA/JPL-Caltech

Csillagászok egy Neptun-méretű planétát találtak a Universe Today szerint, ami meghökkentő módon nem gázokból, hanem kőzetekből áll. Becsült mérete a Föld átmérőjének 2,23-szorosa, tömege pedig 16,3-szor nagyobb mint bolygónké. 

Az új égitest potom 500 fényévre van tőlünk, és észbontó sebességgel kering: 42 naponta kerüli meg központi csillagát. 

Az eredetileg az Astrophysical Journal-ben publikált cikk szerzői a tömeg-átmérő arányából számolták ki a BD+20594b összetételét, ami 8 gramm per köbcentiméter, szemben a Föld 5,5 g/cm3 sűrűségével. Ez tehát bizony kőzetbolygó, hiszen a gáz sűrűsége jóval alacsonyabb - avagy az átmérője jóval nagyobb - lenne. 

A felfedezésről beszámoló IFLScience emlékeztet, hogy a Kepler űrtávcsővel már észleltek a kőzet/gázbolygó határt súroló méretű objektumokat, köztük a nálunk 17,2-szer nagyobb és 2,35-ször súlyosabb Kepler 10c-t,  de azt egyelőre nem sikerült igazolni, hogy ez valóban kőzetbolygó. Ezúttal jóval magabiztosabbak a csillagászok, így a BD+20594b jelenleg az egyetlen jelölt, amelyre bátran rá merik aggatni a mega-Föld kifejezést.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.