Megtalálták a legöregebb naprendszert

Szédítő sebességgel kering öt törpebolygó a miénknél két és félszer öregebb naprendszer központi csillaga körül.
A világegyetem legősibb naprendszerét fedezte fel egy nemzetközi kutatócsoport. A 2009 óta működő Kepler-űrtávcső adatainak feldolgozása során bukkantak erre a 11,2 milliárd éves rendszerre. Két és félszer öregebb a mi, 4,5 milliárd évesre becsült Naprendszerünknél és nem sokkal fiatalabb a 13,8 milliárd évesre taksált világegyetemnél.
Tiago Campante/Peter Devine / NASA

A naprendszer központi csillagán túl öt kis kőzetbolygóból áll. A legnagyobb akkora, mint a Vénusz, a legkisebb a Merkúrhoz mérhető. A bolygók tíz nap alatt kerülik meg a csillagot, ám mivel túl közel járnak hozzá (a Föld-Nap távolság tizedéről beszélünk), kizárt, hogy bármelyiken kialakulhatott az élet – nyilatkozta Daniel Huber, a Sydney Egyetem csillagásza a The New York Timesnak.

A szakember szerint eddig nem láttak ilyen különös bolygórendszert, hiszen egy öreg csillag körül öt bolygó is kering.

A kutatást vezető Tiago Campante (Birmingham Egyetem) szerint az ősi, Kepler-444 névre keresztelt, a Líra csillagképben megtalált naprendszer arra bizonyíték, hogy az eddig véltnél jóval korábban kialakultak földszerű bolygók a világegyetemben, ami tovább növeli annak esélyét, hogy másutt is létrejöhetett az élet. Akár az univerzum megszületése után nem sokkal. (A 117 fényévre lévő naprendszerről európai, ausztrál és amerikai kutatók az Astrophysical Journalben számoltak be.)

A földi víz öregebb, mint a Naprendszer

Tudjuk, hogy a Földön irtózatos mennyiségű víz található, de vajon hol keletkezett ez a víz és hogyan jutott bolygónkra? A válasz nem egészen az, amit a suliban tanultunk.

A Kepler-űrtávcső eddigi működése során 4200 olyan jelenségre figyelt fel, ami távoli csillagok körül keringő bolygókra utalhat. Ezek közül nagyjából ezerről beigazolódott, hogy valóban exobolygókhoz köthetők.

Csápok a mindenségbe

Az űrkutatás szerelmesei már 10 éve, a Rosetta felbocsátásánál tudták, milyen izgalmas találkozónak lehetünk tanúi 2014 novemberében. A közvélemény azonban csak most eszmélt rá, mekkora bravúrt vittek véghez a kutatók, köztük magyar szakemberek.

 

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.