Megsemmisült az első magyar műhold

Tegnap este 21 óra 56 perckor egy argentin rádióamatőr még vette a Masat-1 jeleit, de Magyarország felett már nem észlelték az adását – erre ma hajnalban 2 óra 24 perc körül kerülhetett volna sor.
Az irányítók szerint valamikor éjfél körül az óceánok felett éghetett el az első magyar műhold. 1061 napot keringett a Föld körül. Kategóriájában szinte az összes csúcsot megdöntötte. Mint egy hullócsillag felizzott, majd elpárolgott.

Az első magyar műhold története 2007-ben kezdődött – ekkor állt össze egy mérnökcsapat a Műegyetem két tanszéke, az Elektronikus Eszközök Tanszéke és a Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszék munkatársaiból. Őket segítette a Műegyetem Űrcsoportja, a Magyar Űrkutatási Iroda és még nagyjából hatvan szponzor – van, amelyik egy forrasztópákát, egy másik 15 millió forintot adott. Hatvanezer munkaórából és nagyjából egymillió euróból 2011 végére elkészült az egy köbdeciméter térfogatú magyar műhold. 2012. február 13-án indították a Francia Guayana-i Kourou melletti űrközpontból.

A műhold végét nem műszaki hiba okozta, hanem fizikai folyamatok. A gravitációnak köszönhetően az eredetileg 1450-350 kilométeres elliptikus pályán keringő eszköz egyre közelebb került a Földhöz. A közeledés egyre gyorsult, 100 kilométeres magasságban már olyan sűrű a légkör, hogy gyorsan lefékeződik a műhold, nem folytathatja a Föld körüli keringést.

A légkör fékező hatása miatt az űreszköz felületét a földfelszíni napsütés százszorosát, de akár ezerszeresét is meghaladó erősségű hőhatás is éri. Ezért a műhold hőmérséklete rohamosan növekedett. Ennek hatására először különböző fedélzeti rendszerek álltak le, majd a folyamatos rádióadás is abbamaradt, a műhold elhallgatott. A hőmérséklet további emelkedésével a műhold további elektronikái véglegesen tönkrementek, majd szerkezeti egysége is megbomlott. Az alumínium vázelemek elolvadtak, felizzottak, a műhold darabokra hullott. Végül a darabok is elpárologtak, így a műhold nyomtalanul megsemmisült. Ez az egész folyamat 15-20 perc alatt lezajlott.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.