Megnyílt Jézus borászata

„15 perc alatt bort tudunk csinálni a vízből” – állítja az Ava Winery nevű San Franciscó-i start-up cég. A szőlő használatát teljesen nélkülöző eljárás szintetikus „bormásolatokat” készítve különböző gyümölcsaromákat és alkoholt kever össze.

Mardonn Chua és Alec Lee ötlete egy kaliforniai borfesztiválon született, ahol a két feltaláló túl drágának találta a Chateau Montelena nevű világhírű bort, így úgy döntöttek, előállítják saját maguk. „Soha nem engedhetném meg magamnak, hogy vegyek egy üveget belőle, így kitaláltam valami mást” – mondta el Chua a New Scienctistnek.

A bor hagyományosan a szőlőszemek erjesztésével (fermentálásával) készül: a szőlő levében lévő cukrot élesztő segítségével bontják alkohollá. Az eljárással – szőlőfajtától és technikától függően – sok száz fajta bor készíthető, ez azonban minőségi termékek előállításakor drága, és igen sok időt vesz igénybe. Chua és Lee ötlete azon alapszik, hogy ezt a folyamatot egyszerűsítsék és lerövidítsék, ám ehhez igen radikális megoldást találtak: a bor lényegét, a szőlőt veszik ki az egyenletből...

Először az etanol és egy ananászízű aroma, az etil-hexanoát keverésével próbálkoztak. „Iszonyatos volt” – vallotta be Alec Lee, majd hozzátette: „fél évvel később sikerült egy olyan kísérleti főzetet előállítani, amely már egész jól hasonlított egy olasz pezsgőbor, a Moscato d'Asti ízére – ekkor döntöttünk úgy, hogy megpróbálkozunk a Dom Pérignon szintetizálásával is”.

A legjobb ízhatás elérése azonban nem egyszerű feladat: egy igazi bor körülbelül ezer különböző aromavegyületet tartalmaz, melyeket el kell tudni különíteni. A trükk azonban az, hogy nem is kell minden egyes azonosított vegyületet figyelembe venni, ugyanis jelentős részük nincs hatással a bor ízére.

A módszertől azt várják, hogy jóval olcsóbbá tehetik világhírű, minőségi borok előállítását. A kérdés már csak az, valóban érdemes-e olyan szőlőbort fogyasztani, amiben nincs is szőlő.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.