Megmentette faját a kihalástól Diego, a vén kujon

A kihalás széléről hozta vissza fajtáját Diego, a százéves galápagosi óriásteknős. A becslések szerint Diego 800 utódot nemzett, kiapadhatatlan szexális étvágya nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a Chelonoidis hoodensis alfaj ne pusztuljon ki az Espanola szigeten.

Diego, a megmentő
Diego, a megmentő
JDEGENHARDT/Flickr

„Diego szexuálisan rendkívül aktív, ezért nagyon sokat tett a sziget újranépesítéséért” - nyilatkozta az AFP-nek Washington Tapia, a Galapagos Nemzeti Park teknősszakértője. A populációt ugyan még nem sikerült teljesen helyreállítani, de jelenleg már 2000 körüli példány élhet a szigeten, s a fiatalok csaknem 40 százalékának Diego az apja.

Diego egy 90 centi hosszú, 80 kilós elefántteknős, élete nagy részét San Diego állatkertjében töltötte. 1976-ban szállították vissza eredeti élőhelyére szexrabszolgának, hogy segítségével újranépesítsék az Espanola szigetet.

A Galápagos-szigetek őshonos teknőspopulációja a 19. század óta 100-200 ezer egyeddel csökkent, 4 különálló alfaj tűnt el nagyrészt az élőhelyek csökkenése és a turizmus következményeként. Jelenleg 20 ezer teknős élhet a vadonban, ezek 12-14 alfajhoz tartoznak.

A leghíresebb óriásteknős Magányos George volt, aki 2012-es kimúlásáig a Pinta-szigeti alfaj utolsó képviselője volt.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.