Meglesték egy foltos csillag felszínét

Egy magyar taggal is bíró nemzetközi kutatócsoportnak sikerült közvetlenül lefotóznia egy foltos csillag felszínét. A csoport tagjai a Nature tudományos folyóiratban tették közzé eredményeiket.

Eddig csak egyetlen csillag, Napunk felszínéről voltak felvételeink – a sötétebb területek, az ún. napfoltok tanulmányozásával tudunk például következtetni a Nap aktivitására. Az összes többi csillagról viszont eddig szinte semmilyen képi információnk nem volt – egyszerűen túl messze vannak ahhoz, hogy ne csak pontként láthassuk őket.

Az ok távcsöveink alacsony felbontása, amely attól függ, mekkora a lencséjük átmérője. Ez komoly akadályt jelent a felbontóképesség növelése előtt, ugyanis fizikailag nem igazán lehet egy bizonyos méretnél nagyobb lencsét előállítani. A rekordot a Kanári-szigeteken 2009-ben felállított Gran Telescopio Canarias (GTC) tartja 10,4 méteres átmérőjével. Ekkora óriástávcsövekkel ötven méter távolságból tudnánk megfigyelni egy hajszálat, azonban a problémát kiküszöbölő méréstechnikai eljárással, az ún. interferometriával ez a távolság akár 85 kilométerre  is növelhető. Erre képes a 2000-es évek elején Los Angeles közelében épített CHARA (Center for High Angular Resolution Astronomy), amely hat, egyenként mindössze egy méter átmérőjű távcsőből áll.

Ez úgy működik, hogy több, egymástól nagyobb távolságra helyezett távcsövet irányítanak egyetlen csillagra, majd a beérkező fénynyalábokat kombinálják, amivel növelik a felbontást. A most megfigyelt objektum egy 180 fényév távolságra lévő kettőscsillag, a Zéta Androméda egyik tagja. Az egyik egy vörös óriáscsillag, melyről – közvetett bizonyítékok, a csillag színképe alapján – azt gondolták, hogy a Napéhoz hasonló foltok lehetnek a felszínén.

A kutatócsoport, amelyben vezető szerepe volt Kővári Zsoltnak, az MTA CSFK Csillagászati Intézet főmunkatársának, a két módszer összevetésével megállapította, hogy a vörös óriás Föld felé néző pólusán 2011-ben és 2013-ban is látható volt egy nagy kiterjedésű „hideg” folt, ami a korábban feltételezett poláris foltok létének döntő bizonyítéka.

 

 

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.