Az új mérés is igazolta: megdőlt a fizika egyik alaptörvénye

A pontosabb mérések is azt mutatják, hogy az OPERA nevű részecskefizikai kísérlet részeként Genfből Rómába küldött neutrínók egy része a fénysebességnél gyorsabban haladt.

A kísérlet során a genfi gyorsítóból lökésszerűen neutrínócsomagokat küldtek a földkérgen keresztül a Rómától délre, egy kilométer mélyen a föld alatt található Gran Sasso laboratórium OPERA észlelőrendszere felé – a két kísérleti helyszín 732 kilométerre volt egymástól. (Az OPERA-kísérletben tucatnyi ország kétszáz fizikusa dolgozik.) A neutrínónyaláb vizsgálata során mérték a fénysebességnél nagyobb értéket – a mérés szeptemberi közzététele volt a hónap fizikai szenzációja.

Az OPERA észlelőrendszer a Gran Sasso laboratóriumban
Researcher Dario Autiero (R) stands next to OPERA experiment's 1,800-ton detector at LNGS (Gran Sasso National Laboratory) at L'Aquila, near Rome is seen in this undated handout photograph. An international team of scientists led by Autiero said on September 22, 2011 they had recorded sub-atomic particles travelling faster than light -- a finding that could overturn one of Einstein's long-accepted fundamental laws of the universe. If confirmed, the discovery would undermine Albert Einstein's 1905 theory of special relativity, which says that the speed of light is a "cosmic constant" and that nothing in the universe can travel faster. REUTERS/Bernard Ille/CNRS Phototheque/IPNL/Handout (ITALY - Tags: SCIENCE TECHNOLOGY SOCIETY) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS

A neutrínók fénysebességnél gyorsabb haladása azonnal heves szakmai vitákat váltott ki, hiszen ha sikerül igazolni az eredményt, akkor megdől a fizika egyik alaptörvénye és Einstein speciális relativitáselmélete. Minden eddigi kísérlet azonban azt igazolta, hogy a fénynél semmi sem mehet gyorsabban. A vákuumbeli fénysebesség az egyik alapvető fizikai állandó, értéke 299 792 458 méter másodpercenként. A saját eredményeiken meglepődő kutatók a közelmúltban megismételték a méréseket, de sokkal pontosabban, és az eredmény nem változott: a neutrínók ismét hatvan nanoszekundummal gyorsabban érkeztek, mint amit a fénysebesség megengedett volna.

Az ismételt mérésnél a korábbinál sokkal rövidebb protonnyalábot használtak, ami lehetővé tette a neutrínók beérkezési időpontjainak pontosabb mérését. A protonnyalábokból keletkező neutrínókat vizsgálva 20 mérést végeztek és mindegyik megerősítette a szeptemberi eredményeket.

„Ezek a kísérletek megerősítették a korábbi méréseket és egyúttal választ adtak a kritikákra. A rövidebb protonnyalábbal több lehetséges, a mérést érdemben befolyásoló hibaforrást is kiküszöböltünk” – nyilatkozta a BBC-nek Antonio Ereditato, az Opera program munkatársa, aki szerint a lényegi kérdésekre a jövőben kell válaszolni.

Ahogy arról szeptemberben beszámoltunk, a neutrínók rendkívül áthatoló, és emiatt igen nehezen észlelhető elemi részecskék. Mindenféle radioaktív reakcióban keletkezhetnek, és az Ősrobbanás óta tele van velük a Világegyetem: az ujjunk hegyén másodpercenkén több milliárd neutrínó repül át.

Szeptemberben a kutatók azt találták, hogy a neutrínók 18 méterrel hosszabb utat tettek meg, mint amennyit a fény ugyanennyi idő alatt megtett volna. A kísérlet szerint sem az időmérő eszköz mérési pontatlansága, sem az egymástól 732 km-re lévő CERN-i neutrínóforrás és az olaszországi detektor távolságának eltérése (pontatlansága) nem indokolja a jelentős eltérést. Mivel a kísérletezők minden lehetséges hibaforrást megvizsgáltak, úgy gondolták, érdemes a tudományos közösség elé állniuk és a többiek segítségét kérni az eltérés megértéséhez.

A kísérletben részt vevő kutatók azt mondják, hogy ők nem kommentálják az eredményeket, csupán közlik azokat. Szerintük itt az idő, hogy független, külső szakértők is megismételjék a méréseket. A szkeptikusok szerint egyszerű pénzszerzési akcióról van szó - produkálnak egy hihetetlen eredményt, majd pénzt kérnek az újabb, még pontosabb kísérletekre.

Az OPERA együttműködés új eredménye kiküszöbölte az egyik lehetséges kapaszkodót a korábbi mérés ellen – tájékoztatta lapunkat Horváth Dezső részecskefizikus. A korábbi hosszú mérés ugyanis eredetileg nem sebességmérésre, hanem a neutrínók egymásba alakulásának vizsgálatára készült: a CERN-ben előállított müon-neutrínók tau-neutrínóvá alakulását akarták vizsgálni vele. Az OPERA-együttműködés igazán érdekes eredménye persze nem a tau-neutrínó megfigyelése, hanem az, hogy a CERN-ből induló müon-neutrínók látszólag gyorsabban megérkeznek az olaszországi Gran Sasso földalatti laboratóriumba, mint a fény. Horváth Dezső szerint továbbra sem tudjuk, minek köszönhető ez az elképesztő megfigyelés. Biztos, hogy a tudományos közvélemény nem fogja elfogadni, amíg másik kísérlet meg nem erősíti.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.