Meghökkentően nagy képződmény rejtőzködik a Nagy Korallzátony alatt

A globális felmelegedés és az óceánok savasodása is pusztítja Nagy Korallzátonyt, a bolygó legnagyobb organizmusát, de szerencsére most bebizonyosodott: van másik.

Az újonnan felfedezett korallzátony lézeres radarképe (a sekélyebb részeket vörössel, a mélyebbeket kékeszölddel jelöltek)
Az újonnan felfedezett korallzátony lézeres radarképe (a sekélyebb részeket vörössel, a mélyebbeket kékeszölddel jelöltek)
Australia Hydrographic Service/JCU

Óceánkutatók most először találtak bizonyítékot arra a régi feltételezésre, miszerint a Nagy Korallzátony alatt még egy korallzátony található. Mint kiderült, az óceán mélyén lévő képződmény több mint 6 ezer négyzetkilométeres, akkora, mint Pest megye. A létezését úgy sikerült igazolni, hogy a tengerfenéket nem hagyományos módszerrel (rádióhullámokkal) pásztázták, hanem egy felderítő repülőgép lézer radarjával (LiDAR). 

Mint kiderült, a korallzátony egy rendkívül komplex rendszer, amelyet óriási, 300 méter átmérőjű és 30 méter vastag) fánk alakú buckák hálózata borít. Ezeket a dombszerű képződményeket elmeszesedett üledék és Halimeda alkotja (krongszerű szelvényekből álló, meszes testű alga).


Australia Hydrographic Service/JCU

- Ezekről a geológiai képződményekről a hetvenes évek óta tudtunk, de eddig még sohasem sikerült feltérképezni az alakjukat, méretüket és a teljes, hatalmas struktúrát - írta közleményében Robin Beaman, az ausztráliai James Cook University kutatója, elképesztőnek nevezve az ismert korallzátony alatt rejlő organizmus látványát. 

 

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.