Megfutamodott a kormány a kukásoktól

A kormány számos olyan ígéret teljesítésével adós maradt, amellyel megkönnyíthette volna a zöldiparban érdekeltek életét.

A szakminiszter vagy az illetékes államtitkár helyett egy főosztályvezető nyitja meg ma délben az Ökoindustria környezetipari szakkiállítást. A kormány és az érintett ágazat képviselői nehezen találják a közös nevezőt: az ötletszerű jogszabály-változtatások nyomán senki sem tudja, milyen feltételek között fog működni jövőre az iparág, az viszont biztos, hogy a helyzet nehezebb lesz, mint az idén.

A lapunk által megkérdezett kiállítók egyértelműen megfutamodásként értékelték, hogy a felkért minisztériumi vezetők a hosszas egyeztetés ellenére nem vállalták a megnyitó celebrálását. A visszakozás feltehetően azzal függ össze, hogy a kormányzat számos olyan, a tavalyi vásáron még élő ígéret teljesítésével adós maradt, amellyel megkönnyíthette volna a zöldiparban érdekeltek életét. A kormányváltáskor még zöld Széchenyi tervről, nagyszabású energiahatékonysági és megújulós beruházásokról lehetett hallani, a jövő évi költségvetés tervezete azonban a korábban beharangozott százmilliárdok helyett alig néhány milliárdot szán erre a célra.

A hulladékkezelési ágazat még rosszabbul járt: egy idén nyári, egyéni képviselői indítványként benyújtott módosító javaslat teljesen átszabta a szabályozást - gyakorlatilag államosítva a legjövedelmezőbb tevékenységeket -, majd a menet közben működésképtelennek bizonyult szisztémát a közelmúltban egy újabb egyéni indítvánnyal szinte teljesen átírták, így az érintettek egy éven belül már a második új koncepcióval ismerkedhetnek. Az adótörvényekhez benyújtott negyven oldalas módosítás megalkotása során nem csak a tárcaközi és a társadalmi egyeztetést kerülték ki, de a kormánypárti frakcióval sem egyeztettek, a képviselők először és utoljára egy éjszakai parlamenti ülésen találkoztak a csomaggal. A javaslat szakbizottsági vitájára a minisztérium képviselője el sem ment, így a honatyák kérdései is megválaszolatlanul maradtak.

Az új jogszabály tovább srófolja a júliusban egyszer már megemelt termékdíjakat, ebből azonban a hulladékgazdálkodás nem fog profitálni: a bevételekből 60 milliárdot elvon a költségvetés, és csak 16 milliárdot fognak szelektív gyűjtésre és hasznosításra fordítani. Az Ökoindustria pénteki hulladékos konferenciájára több mint 200 érdeklődő jelentkezett be – ők feltehetően abban reménykedtek, hogy első kézből kapnak majd tájékoztatást a környezetvédelmi kormányzat terveiről, és a kifogásaikat is elmondhatják, ám a kormány képviselői nem lesznek jelen a rendezvényen, így az érintettek legfeljebb egymásnak panaszkodhatnak.

A Syma csarnokban megrendezett kiállítás háromezerötszáz négyzetméteren nyolcvanöt kiállítónak ad bemutatkozási lehetőséget. A kiállítók kilencven százaléka hazai cég, négyötödük kis- és középvállalkozás. Elsősorban a megújuló energia, az energiahatékonyság, az ökoépítészet, a klímavédelem, a hulladék, a másodnyersanyagok, a hulladékból készült termékek, a vízvédelem, a talajvédelem, a biotechnológiák, a levegővédelem, a zaj- és rezgésvédelem újdonságait mutatják be a látogatóknak. A kapcsolódó fórumokon szó lesz a decentralizált szennyvízkezelésről, az önkormányzatok környezetvédelmi és településüzemeltetési feladatairól, az új hulladékgazdálkodási szabályozásról, valamint a másodnyersanyag-hasznosítással kapcsolatos legújabb kutatásokról is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.