Megérkezett az első fecske!

Magyar madarászok füstifecskét láttak a Bajától keletre fekvő Csávoly határában. A hófoltok fölött repkedő madár a beszámoló szerint meglehetősen valószínűtlen látványt nyújtott, a megfigyelés realitásának esélyét ugyanakkor növeli, hogy ez elmúlt két napban Romániában és Ausztriában is láttak fecskét.

Az Afrika déli felén telelő madár számára március közepe amúgy nem számítana túlságosan korai visszatérési időpontnak (tavaly is éppen március 16-án ért magyar területre az első megfigyelt példány), ám az idei, szokatlanul hosszúra nyúlt tél nem sok jóval kecsegteti a repülő rovarokkal táplálkozó madarakat, és valószínűleg azok a csapatok járnak jól, amelyek egy kissé lemaradtak. Ráadásul jelenleg az egész Mediterráneumban rossz az idő, ami azt jelenti, hogy a vándorok valószínűleg legyengülve és kiéhezve érkeznek hozzánk.

A Magyar Madártani Egyesület épp a napokban indította el fecskefigyelő oldalát az interneten, ahol egy térképen lehet megjeleníteni a fecskeészleléseket, és bárki beküldheti a saját megfigyeléseit. Az alkalmazás Twitteren is elérhető.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.