1 másodperc alatt letölthetjük a teljes Trónok harcát?

Megdőlt az adattovábbítás rekordja: egy brit laborban észbontó - az átlagos sávszélességnél 50 ezerszer nagyobb - sebességet értek el.

Rekord gyorsaságú adatátvitelt ért el egy brit kutatócsoport. A University College London tudósai egy adó és vevőegység között  másodpercenként 1,125 terabittel továbbítottak adatokat.

Robert Maher kutatásvezető beszámolója szerint 50 ezerszer gyorsabban sikerült adatcsomagokat továbbítaniuk, mint az átlagos angliai szélessávú kapcsolat (ami mindössze 24 megabit másodpercenként). Összehasonlításként: a most elért sebességgel az egész Trónok harca sorozatot kevesebb mint 1 másodperc alatt letölthetnénk - HD minőségben - idézte Robert Mahert a Gizmodo.

A most tesztelt rendszerrel 15 különböző csatornán küldtek adatokat, mindegyik különböző frekvencián továbbított optikai jeleket. A 15 féle jelet aztán egyesítették egy "szupercsatornában", majd azt a rendkívül nagy sávszélességű vevőegység dekódolta - írta a Phys.org.

Apró szépséghiba, hogy a kísérletben az adó és a vevő közvetlen összeköttetésben állt. A következő kihívás tehát az lesz, hogy optikai kábelen is megismételjék a bravúrt.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.