Még mindig népszokás a delfinmészárlás

Felháborodott hangú, horrorisztikus képekkel illusztrált lánclevél terjed az interneten a Feröer-szigeteki cetmészárlásról. Az írásnak (a hasonló, sokkoló küldeményekkel ellentétben) komoly valóságalapja van: a Dániához tartozó szigetcsoporton több mint ezer éve megszakítatlan hagyomány az emberektől kevéssé tartó vízi emlősök népünnepélyszerű lekaszabolása.

A rítus gyökerei a fennmaradt leletek szerint még a viking korra, a 9. századra nyúlnak vissza. A helyi nyelven grindadrápnak nevezett cselekmény lényege, hogy a résztvevők – kizárólag férfiak, a kisiskolásoktól a nagypapákig – csónakon egy öbölbe hajtják, majd a vízben állva kötelekkel, csákjákkal, kampókkal és bárdokkal elpusztítják. Mindezt hatalmas tömeg figyeli a partról, a grindadráp kedvlet létványosságnak számít. Ezen túlmenően állítólag a fiatalok férfivá avatásában is szerepe van (vagy inkább volt). Más célja viszont jelenleg már nincs: a delfinek húsát nem adják el, és nem is feltétlenül eszik meg.


Az áldozatok többnyire a gömbölyűfejű delfinek közé tartoznak, olykor azonban palackorrú és kardszárnyú delfinek is belekerülnek a szórásba. Egy-egy grindadráp alkalmával 10-150 állatot végeznek ki, egy teljes szezonban 800-900 delfin pusztul el. Az állatvédők évtizedek óta harcolnak a feröerieken kívül mindenkit megbotránkoztató és felháborító hagyomány ellen, egyelőre nem sok sikerrel. A cetfélék vadászatát szabályozó Nemzetközi Bálnavadászati Bizottság sosem adta hozzájárulását a delfinmészárláshoz, ám az nem teljesen egyértelmű, hogy a testület hatásköre kiterjed-e a kisebb testű cetek közé tartozó delfinekre.

Feröer szigeteteki bálnamészárlás
Feröer szigeteteki bálnamészárlás
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.