Inkább az óceánba zuhanhatott a műhold

A NASA megerősítette az UARS lezuhanását. A szonda darabja valószínűleg Kanadára, lakatlan területre hullottak. Később helyesbítettek: inkább a Csendes-óceánba.

A NASA megerősítette a spaceweather.com honlapon korábban megjelent értesülést, hogy közép-európai idő szerint reggel fél hat és hét óra között lezuhant a műhold. (Utoljára Minnesota felett látták az űrszondát.) Magyar idő szerint szombat délelőtt tette közzé az amerikai űrkutatási hivatal, hogy reggel lépett be a Csendes óceán feletti légkörbe a műhold, darabjai pedig feltehetőleg Kanadában szóródtak szét. Okotoks annak a városnak a neve - a nyugat-kanadai Calgarytől délre - amely felett látták a lehulló törmeléket.

Később helyesbítettek: feltehetően a Csendes-óceánba zuhant, jó messze az amerikai kontinens nyugati partjaitól - közölte szombaton az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA egyik illetékese. Nick Johnson hangsúlyozta, mivel nem tudni pontosan, hogy a műhold hol hatolt be a Föld légkörébe, azt sem tudni pontosan, hol csapódtak be a darabjai. Nem kizárt, hogy erre sohase derül fény - mondta Johnson.

Korábbi kép az UARS-ról
This conceptual image shows the Upper Atmosphere Research Satellite, launched on Sept. 15, 1991, by the space shuttle Discovery. Originally designed for a three-year mission, UARS measured chemical compounds found in the ozone layer, wind and temperature in the stratosphere, as well as the energy input from the sun. Together, these measurements helped define the role of Earth's upper atmosphere in climate and climate variability. The 35-foot-long, 15-foot-diameter UARS was decommissioned on Dec. 14, 2005.

A történtek alapján leszerepelt a NASA. Korábban azt állították, hogy a becsapódás előtt két órával megmondják a földet érés hozzávetőleges helyét. Később kiderült: nemhogy két óráva előtte nem tudtak semmit, de sokáig még a becsapódás pontos idejét sem tudják megmondani, a helyet pedig egyáltalán nem.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.