Ismét látni vélik a ma 80 éve kihalt állatot

Nyolcvan évvel ezelőtt, 1936. szeptember 7-én múlt ki a hobarti állatkertben az utolsó erszényesfarkas, Benjamin. Ez éppen abban az évben történt, amikor az ember által intenzíven irtott fajt védettnek nyilvánították.

A Benjaminnak nevezett hím állat faja utolsó, magányos képviselőjeként pusztult el Tasmánia fővárosának állatkertjében. A csíkos mintázata miatt tasmán tigrisnek is nevezett erszényes ragadozók utolsó menedéke volt Tasmánia, ahol viszont a birkák pusztítása miatt intenzíven vadásztak rájuk. Az ausztrál kormány 1886-tól pénzt is fizetett az elejtett állatokért, pedig a nyájakat a telepesek által behurcolt, elvadult kutyák is bőven ritkították.

Benjamin, 1933-ban
Benjamin, 1933-ban
Wikipedia

Ennek köszönhetően a múlt század elejére már annyira megritkult az erszényesfarkas-populáció, hogy az észak-amerikai és európai állatkertek illetve múzeumok figyelmét is felkeltették, s szép pénzt fizettek a befogott példányokért.

Az utolsó vadon élő tasmán tigrist 1930-ban lőtték ki, majd hat évvel később elpusztult az egyetlen fogságban tartott példány, Benjamin is. A faj fogságban nem szaporodott, így az állatkertek biztonságában élő farkasok épp csak néhány évvel késleltették a teljes kihalást, amit hivatalosan csak 1986-ban jegyeztek be.

A harmincas évektől kezdve a mai napig érkeznek bejelentések észlelésekről. Élve befogott vagy elhullott példányt viszont senki nem tud felmutatni, csak rossz minőségű fényképeket és videófelvételeket.

A legutóbbi észlelés néhány nappal ezelőtt történt Adelaide mellett, egy ház kertjében. A felvételen egy erszényesfarkas-szerű lény látható, ahogy elbújik a bokrok között. A felvételt 25 méterről készítették egy mobiltelefonnal, így a minősége hagy némi kívánnivalót maga után, de a lény hosszú farka jól látszik.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.