Másfél milliárd forint idegtudósoknak

Az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézetének (KOKI) két idegtudományokkal foglalkozó kutatócsoportja is nyert az Európai Kutatási Tanács (ERC) tapasztalt kutatóknak kiírt pályázatán, az Advanced ERC Grant-on. A Freund Tamás és Nusser Zoltán akadémikusok által vezetett csoportok együttesen több mint 5 millió eurót kapnak.

Ritkaságnak számít, hogy egy tudományterületen azonos országbeli, sőt ugyanabban az intézetben működő két kutatócsoport egyszerre nyerjen ERC pályázatot. Freund Tamás kutatócsoportja, amely 2,7 millió eurós támogatásban részesül, az érzelmi és motivációs impulzusokat szállító idegpályák hatásmechanizmusát vizsgálja a tanulási és memóriafolyamatokban. Nem a szokásos szerkezeti-élettani vizsgálatokból kiindulva keresnek kapcsolatot a viselkedésbeli hatáshoz, hanem fordítva: az egyes konkrét viselkedésformákból indulnak ki. Először megjelölnek adott idegpályát, így azok, és csak azok a sejtek, fénnyel ingerelhetővé válnak, s ezáltal a hatásukat élő állatokban is szelektíven vizsgálhatják. Majd az így igazolt viselkedésváltozásokért felelős idegsejteket vizsgálhatják élettani és kémiai-anatómiai módszerekkel.

A 2,5 millió euróval támogatott Nusser Zoltán kutatócsoportja az idegsejtek felszínéről készítenek kvantitatív molekuláris térképet. Ennek révén nem csak az idegsejt-hálózatokat érthetik meg jobban, hanem az is kiderül, hogy az összetett nyúlványrendszerrel rendelkező idegsejtek által kifejezett fehérjék hol és milyen mennyiségben jelennek meg az idegsejtek felszínén. Az akadémikus és csoportja kutatásai az idegsejtek, azok szinaptikus kapcsolataik és az általuk létrehozott neuronhálózatok működésének megértéséhez vihetnek közelebb.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.