Két hét múlva sötétségbe borul a világ

Hazánkban 1999 augusztusában volt részünk teljes napfogyatkozásban, most március huszadikán délelőtt ismét eltűnik a Kárpát-medencében a Nap, ha nem is teljesen. Központi csillagunk felületének ezúttal bő harmadát nem fogja kitakarni a Hold. Aki a teljes napfogyatkozásra kíváncsi, annak a Feröer-szigetekre kell utaznia.
Gyűrűs napfogyatkozás 2005. november 3.-án Spanyolországból (a multiexpozíciós felvétel a 2005-ös Sajtófotó pályázat tudomány és természet kategóriájának nyertese)
Gyűrűs napfogyatkozás 2005. november 3-án Spanyolországból (a multiexpozíciós felvétel a 2005-ös Sajtófotó pályázat tudomány és természet kategóriájának nyertese)
Radisics Milán / ZOOM Magazin

Napfogyatkozáskor a Hold a Föld és a Nap közé kerül, és a Hold árnyéka bolygónkra vetül. A jelenség a Föld felszínén csak az árnyék területéről figyelhető meg. Amit 1999-ben sokszor megírtunk, ma is igaz: a Napnak és a Holdnak az égen látható mérete közel egyforma, mivel a Hold a Napnál 400-szor kisebb, ám 400-szor közelebb is van.

Kedvező helyzetben a Hold az egész napkorongot eltakarhatja – ez a teljes napfogyatkozás. Részleges napfogyatkozás esetén a Hold a napkorongnak csak egy részét takarja el – ez a jelenség a Föld több ezer kilométer széles területről figyelhető meg (lásd korábbi képgalériánkat). Teljes napfogyatkozás – a részlegeshez mérten – sokkal kisebb területről látható, a teljes kitakarás sávja mindössze 100-200 kilométer széles. A teljes napfogyatkozás elméletileg lehetséges maximális időtartama legfeljebb 7,5 perc — ilyen hosszú totalitás azonban rendkívül ritkán fordul elő. Most mindössze 2 perc 47 másodperces lesz a jelenség, legalábbis a Feröer-szigetekről nézve.

Budapesten a fogyatkozás 9:39:32-kor kezdődik, háromnegyed tizenegykor a napkorong 58 százalékát takarja el a Hold – ilyenkor a napfény mennyisége már észrevehetően csökken, de nem feltűnően. A jelenség 11:59:47-kor ér véget Budapesten. A napfogyatkozások megfigyelésénél nem árt az óvatosság, mert aki megfelelő védőeszköz nélkül néz a Napba, maradandó szemsérülést szenvedhet, akár meg is vakulhat.

A Magyar Csillagászati Egyesület ezért azt tanácsolja, hogy távcsöves észleléskor csak megfelelően készített és stabilan rögzített gyári napszűrőt használjunk. Házilag barkácsolt, vagy nem kifejezetten távcsövekhez gyártott napszűrőket ne használjunk, és nem biztonságos a kormozott üveg, a fotografikus neutrálszűrő, a túlexponált színes film, továbbá a napszemüveg sem. Jól használható azonban például az ívhegesztéshez használatos hegesztőüveg (12-13-as fokozatú). Huzamosabb ideig azonban egyik napszűrővel se nézzük a Napot, de erre nincs is szükség, hiszen a jelenség lassú lefolyású. Elegendő 5-10 percenként „ellenőrizni” a fogyatkozás aktuális állapotát.

A következő Kárpát-medencei teljes napfogyatkozásra 2081 szeptemberig kell várni. 2071 júliusában pedig gyűrűs napfogyatkozást láthat, aki megéri.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.