Már emlősembriókat is tudunk dajkálni az űrben

Kínai tudósoknak első alkalommal sikerült emlősembriókat létrehozni az űrben.

A kutatócsoport vasárnap jelentette be, hogy sikeresen fejlesztettek korai stádiumú egérembriókat az űrben, mikrogravitációs közegben.

Az SJ-10 kutatószonda április 6-án startolt el. A műholdon egy mikrohullámú sütő méretű kamrát helyeztek el, melybe 6000 egérembriót helyeztek. Az embriók közül 600 űrbeli fejlődését nagy felbontású kamerával figyelték meg, amely négyóránként küldött képeket négy napon át a Földre – számolt be Duan Enkui, a Kínai Tudományos Akadémia kutatója.

Körülbelül 72 órával a szonda indulása után már megfigyelhető volt, hogy a kétsejtes, korai embrionális hasadási folyamatból az embriók eljutottak a blasztocita (hólyagcsíra) állapotig, melyben már jól megfigyelhető a sejt-differenciálódás. Duan Enkui szerint ez a fejlődési ütem nagyjából összhangban van a Földön szokásossal.

Ez az első alkalom az emberiség történelmében, hogy emlősembriók sikeresen fejlődtek az űrben. A siker kulcsa a kínai kutató szerint az, hogy az embriók többségébe fixatív szert fecskendeztek be 72 órával a műhold indulása után.

A golyó alakú szonda élettartama mindössze 15 napos. A kísérletek során a műholdat sugárzásoknak tették ki és tesztelték különböző mikrogravitációs állapotokban, így egyszerre összesen 19 kísérletet végeztek vele. Ezek egy része az élő sejtek űrsugárzástól való védelmét célozzák, de üzemanyag-megtakarítási és energia-visszanyerési fejlesztéseket is tartalmaznak.

Hogy az egérembriók sikeres fejlődésén túl milyen eredményeket értek el a kutatók a saját fejlesztésű szondával, csak akkor derül majd ki, ha az eszköz sikeres landolást hajt végre Belső-Mongóliában. A keresést négy helikopterrel végzik majd – írja a Space Daily.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.