Már tíz éve idegesíthetjük fel egyszerre az összes ismerősünket

Épp ma tíz éve, hogy a Facebook-profiloknak része lett a hírfolyam.

A magyar internetezők túlnyomó többsége erre biztos nem emlékszik, de az indulástól számított két éven át a Facebook nem volt több személyes profilok gyűjteményénél. A hírfolyam, ami Mark Zuckerberg egyik személyes kedvence, pontosan tíz éve, 2006. szeptember 6-án indult el.

Az első igazi közösségi hírmegosztó koncepciója mögött az az igény húzódott meg, hogy a felhasználóknak ne kelljen egyenként rákeresnie barátai oldalaira, ha meg akarták tudni, mi történt velük mostanság, illetve hogy egyszerre akár az összes ismerőssel közölni lehessen ugyanazt a hírt. Azóta a hírfolyam része minden jelentős közösségi oldalnak, de a facebookos elindulás nem nyerte el mindenki tetszését.

Röviddel az után, hogy a szolgáltatás elindult, körülbelül egymillióan kezdtek el tiltakozni ellene és azzal fenyegetőztek, hogy törlik magukat, ha a Facebook nem tüntetni el a hírfolyamot.

A tiltakozásból valódi demonstráció lett, mint Zuckerberg írja visszaemlékezésében: valódi tüntetők jártak az utcán és gyülekeztek az irodájuk előtt.

A csapat viszont hitt benne, hogy ez jó fejlesztés, amelyi segíti a közösséget, így a kezdeti tiltakozások ellenére ma is ez az a (sok fejlesztésen átesett) felület fogadja a Facebook mintegy 1,7 milliárd felhasználóját minden egyes belépéskor.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.