Már az orángutánok is videojátékozhatnak

A Melbourne-i Egyetem és a Victoria Állatkert szakemberei két mozgásérzékelős játékot fejlesztettek ki a majmok számára. A tesztek hétfőn kezdődtek, eddig teljes a siker.

A játékokban foltokat és képeket vetítenek a padlóra, így az állatok nemcsak az ujjaikat, hanem az egész testüket használhatják. Az egyetem egyik kutatója, Marcus Carter ahelyett, hogy orangutánbiztos táblagépet fejlesztett volna, a Microsoft Kinect 3d-s szenzorát használta arra, hogy a ketrecet interaktív térré alakítsa, amelyet az állat testmozgással is irányítani tud. Ha minden jól megy, néhány éven belül az orangutánok bármikor játszhatnak hasonló játékokat a látogatókkal - írta az MTI információira hivatkozva az Index.

Az állatkert 12 éves orangutánját, Malut már a korábban tableten játszott játék is elbűvölte: a gondozó a kezében tartotta a gépet, az állat pedig sűrű hálón keresztül ért hozzá, de látszott rajta, hogy minden vágya megragadni a tabletet, ami persze aligha tett volna jót az eszköznek.

A világ állatkertjei néhány éve kezdték el használni a tableteket, a melbourne-i állatkert ezt akarta továbbvinni valami olyasmivel, amit az orángutánok bámikor használhatnak (de nem törik össze), és ők maguk sem sérülnek meg játék közben.

 

 

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér