Már az orángutánok is videojátékozhatnak

A Melbourne-i Egyetem és a Victoria Állatkert szakemberei két mozgásérzékelős játékot fejlesztettek ki a majmok számára. A tesztek hétfőn kezdődtek, eddig teljes a siker.

A játékokban foltokat és képeket vetítenek a padlóra, így az állatok nemcsak az ujjaikat, hanem az egész testüket használhatják. Az egyetem egyik kutatója, Marcus Carter ahelyett, hogy orangutánbiztos táblagépet fejlesztett volna, a Microsoft Kinect 3d-s szenzorát használta arra, hogy a ketrecet interaktív térré alakítsa, amelyet az állat testmozgással is irányítani tud. Ha minden jól megy, néhány éven belül az orangutánok bármikor játszhatnak hasonló játékokat a látogatókkal - írta az MTI információira hivatkozva az Index.

Az állatkert 12 éves orangutánját, Malut már a korábban tableten játszott játék is elbűvölte: a gondozó a kezében tartotta a gépet, az állat pedig sűrű hálón keresztül ért hozzá, de látszott rajta, hogy minden vágya megragadni a tabletet, ami persze aligha tett volna jót az eszköznek.

A világ állatkertjei néhány éve kezdték el használni a tableteket, a melbourne-i állatkert ezt akarta továbbvinni valami olyasmivel, amit az orángutánok bámikor használhatnak (de nem törik össze), és ők maguk sem sérülnek meg játék közben.

 

 

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.