Majmokat már véd az oltás

Talán már nem kell sokat várni az ebola elleni védőoltás megjelenésére. Anthony Faucinak, az USA Nemzeti Közegészségügyi Intézete (NIH) fertőző betegségekért felelős igazgatójának bejelentése szerint szeptemberben megkezdik egy kísérleti vakcina előzetes tesztelését embereken. Ha a januárra várható eredmények biztatóak lesznek, a vakcinával a jövő évben elsőként az Afrikában tevékenykedő orvosokat és segédszemélyzetet oltják be. A sajtó nem tudta további részletekért elérni az igazgatót.
Thomas Geisbert, a Texasi Egyetem mikrobiológiai és immunológiai tanszékének virológusa – a Scientific American tudományos magazinnak adott interjújában – elmondta: az oltóanyagok közül több kifejlesztése is előrehaladott állapotban van, a továbblépést az emberekre gyakorolt hatások vizsgálata jelentené. Ezen a ponton azonban a tesztek szigorú szabályozása és a hiányzó anyagiak miatt rendszerint lelassulnak a kutatások.

„Akad olyan a vakcinák között, amely majmoknak már teljes védettséget ad. Kritikus pont azonban az oltóanyag emberi kipróbálása. Tiszteletben tartom a biztonsági aggodalmakat, de ne feledkezzünk meg az érme másik oldaláról sem: rengetegen vannak kitéve az ebolának, amely 60-90 százalékos valószínűséggel végződik halállal" – mondta Geisbert.

A szeptemberi kipróbálást is egy ilyen, a majmokon eredményeket mutató vakcinajelölttel kezdik majd. A virológus szerint azért is lenne sürgető a Nyugat-Afrikában dolgozó egészségügyi személyzet beoltása, mert a térség eddig ritkán igényelte humanitárius szervezetek nagyszámú jelenlétét, a felkészületlenség pedig növeli az orvosi stáb megfertőződésének esélyét.

A fejlesztők válaszút előtt állnak. Kockázatkerülőbb megoldás az évente ismétlődő oltás, ugyanakkor ezzel nőne a beadandó injekciók száma, és az eleve túlterhelt helyi klinikákon nehéz lenne megoldani a megfelelő ellátást.

„Afrikában inkább olyan vakcinára lenne szükség, amely már egyszeri beadás után is védelmet nyújt, mint például a kanyaró vagy a sárgaláz elleni is. Ezek a vírus egy inaktivált – a vadon terjedőnél sokkal veszélytelenebb – változatát tartalmazzák ugyan, de bizonyos esetekben a vírusok képesek lehetnek szaporodni. Az oltóanyag-kutatások körüli egyik legnagyobb kihívás tehát ennek a kérdésnek a megválaszolása: melyiket válasszuk, a hatékonyságot vagy biztonságot?"

Az ebola ellen az emberi szervezet azért nem tud megfelelően védekezni, mert a vírus elsőként azokat a sejteket támadja meg, amelyek feladata a támadó felismerése és a többi immunsejt harcba küldése. Ha a megtámadott sejtek nem ösztönzik az immunrendszert a fertőzés leküzdésére, a vírus képes lesz egész szerveket kikezdeni – a legtöbb esetben a lép, a vese és a máj működését állítja le. A halált a heveny külső és belső vérzés okozza, mivel a betegség előrehaladott stádiumában már a keringési rendszer és az érfalak is károsodnak.

Az egyik legígéretesebb próbálkozás a VSV névre hallgató vakcina (még nem tudjuk, vajon ezzel kezdik-e szeptemberben az emberi kipróbálásokat). Ez egy idegen, ártalmatlan vírus, amelynek felszínén olyan glikoprotein (szénhidrátszármazékot tartalmazó fehérje) található, amely segít felismerni a megfelelő gazdasejtet, hozzákötődni és átvenni a hatalmat annak örökítő anyaga és így szaporodása felett. A kutatók kicserélik ezt a felszíni fehérjét az Ebola-víruséra, és ettől kezdve a vakcina elfoglalja az Ebola-vírus által használt sejtbeli „pontonhidakat", de a genomjának többi része ártalmatlan, így nem okoz megbetegedést. Az immunrendszer viszont felismeri és hatásos védekezést épít ki ellene. Az Ebola-vírus nem talál már helyet a sejteken, így nem tud hozzájuk kötődni, fertőzést okozni.

„Rossz érzés ilyet mondani, de a vakcina elkészülte nagyban függ a kutatásokat végző kisebb cégek anyagi támogatásától. Az emberi reakciók tesztelése drága. Az ebolával fertőzött területek nem jelentenek elég nagy piacot a gyógyszeripari cégeknek, így az amerikai kormány támogatására van szükség" – vázolta Geisbert.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.