Magyarul is okosodik a Google

Tavaly májusban indította el a Google a kereső Knowledge Graph képességét: hogy nemcsak a dolgok, hanem a dolgok közötti kapcsolatok alapján is keres. Mostantól a képesség fokozatosan megjelenik a magyar (és még 16 eddig nem támogatott) nyelven.

Bejelentették, hogy elkészült a Knowledge Graph magyar változata. Elemi szinten ez a szolgáltatás kezelőfelületének lokalizálását jelenti, de mivel a Knowledge Graph nem egy egyszerű képesség, a magyarítás messze nem merül ki ennyiben.

Ahogy Aaron Brown, a Google illetékes vezető termékmenedzsere az Infovilágnak adott exkluzív interjújában elmagyarázta: mostantól a .hu doménről indított kereséseket is feldolgozza a Knowledge Graph. Azaz gyűjti a „dolgokat”, és a közöttük értelmezhető „kapcsolatokat”. Az angol (és a többi nagy nyelvterületen) a folyamat már egy éve tart, többszáz milliárd „dolog” és sok-sok billió „kapcsolat” szerepel az adatbázisban.

A magyar adatbázisnak is létrehozták az indító formáját. Ugyanaz a nyelvészekből és (általában fiatal)  önkéntesekből álló csapat végezte el ezt, mint akik a hang alapú keresés magyarítását végezték.

A magyar Knowledge Graph működésének tünete, hogy a találatok mellett megjelenik egy panel, amely lazán, de értelmesen kapcsolódik a legrelevánsabb találathoz, számos kiegésziítő információt tartalmaz, és ezek legtöbbje kattintható, azaz továbbvisz.

Mint látható, ez az okosság nem változtatja meg alapvetően a kereső működését. Amely már eddig is elég okos volt: minden nyelven figyelembe vette a szavak gyakoriságát, a szótársulások gyakoriságát, és így valóban valamennyire intelligensnek tűnt: a felkínált 4-5 kifejezés-javaslat között igen gyakran ott volt az „igazi”. Ami megkapó, hogy ha az ember elcsábul, és továbbkattintgat (és el is olvassa az oldalakat…) akkor elég átfogó ismeretekre tehet szert a találatról – és annak környezetéről, a hozzá kapcsolódó „dolgokról” (a kontextusáról, ugye). Ebből derül ki, miért Knowledge Graph (tudásháló) a szolgáltatás neve.

Kérdésünkre Aaron Brown nyomatékosan leszögezte: a Knowledge Graph panel tartalma nem eladó. Nem lehet megvásárolni, hogy a mechanizmus által összeállított tartalom helyett fizetett hirdetés jelenjen meg, és ez vonatkozik a panel „ezeket keresték még” című alsó képsorára is. (Amely sajnos nagyon hasonlít a webáruházak „ezeket vették még” ajánlataira, s ezért szinte „ordít” róla,  hogy hirdetés – de nem az.)

A hivatalos sajtóanyag a “palvin barbara magassága” keresőkifejezést hozta példának (csupa kisbetűvel, fontos tipp a Google használatához, hogy a keresőkifejezésben nem érdemes nagybetűket és írásjeleket használni…) amelyre a híres magyar modell számos egyéb adata, sőt képei is megjelennek a jobb oldali tudáspanelben.

Mi a „lovász lászló” keresőkifejezéssel probálkoztunk, és a Knowledge Graph elárulta telepatikus képességeit: kitalálta, hogy nem a műsorvezető, hanem a világhírű matematikus munkásságával kívántunk megismerkedni.


Lovász László - a Google ''telepatikusan'' kitalálta, melyikre keresünk
Lovász László Google kereső oldal; Lovász László - a Google ''telepatikusan'' kitalálta, melyikre keresünk
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.