Magyarország helyett Madagaszkár kerül veszélybe

A legutolsó számítások szerint Magadaszkártól északra Afrika keleti partjai közelében zuhanhat le a Fobosz-Grunt űrszonda legkorábban most vasárnap, legkésőbb rá egy napra, hétfőn – olvasható az interfax orosz hírügynökség honlapján.

Az orosz űrügynökség (Roszkoszmosz) munkatársai ennél pontosabbat nem tudnak mondani, de ezen senki sem lepődik meg, hiszen a szeptemberben lezuhant UARS és az októberben hasonló módon megsemmisült német Rosat műhold esetében sem tudtak a kutatók pontos becsapódási helyet és időpontot közölni. Ez ugyanis alapvetően a naptevékenységtől és a légkör aktuális állapotától függ. A Roszkozmosz tájékoztatása szerint a legvalószínűbb becsapódási időpont közép-európai idő szerint vasárnap délután 2 óra 12 perc. Ha ez a jóslat bejön, akkor az Indiai-óceánba zuhan a szondából el nem égő mintegy 200 kg-nyi fémmassza. A várható helyszín a déli szélesség 7. foka és a keleti hosszúság 47. foka – ez Afrika keleti partjai közelében, Madagaszkártól északra van. De ne vegyük túl komolyan ezt a közlést, mert pár órával korábban még Dzsakartától nem messze várták a becsapódást. Néhány napja pedig olyan hírek is napvilágot láttak, hogy akár hazánk területén is lezuhanhat a tavaly november elején felbocsátott orosz Mars-szonda. Ami tény: a Fobosz-Grunt ma a 163,5-193,9 km közötti sávban keringett a földfelszín felett.

Közben Moszkvában összeesküvés-elméleteket gyártanak az elmúlt időszak folyamatos kudarcai miatt. Tavaly augusztusban egy távközlési műholdat kellett volna geostacionárius pályára állítani, ehelyett elliptikus pályán kódorog a Föld körül az immár ócskavasnak minősíthető szerkezet. Ugyancsak augusztusban ahelyett, hogy a nemzetközi űrállomásra vitt volna háromtonnányi utánpótlást, visszapottyant egy Progressz teherűrhajó. Novemberben pedig a Fobosz-Gruntot nem sikerült fellőni – ez az eszköz a Marshoz indult volna, ehelyett a Föld közelében ragadt.

„Külföldi hatalmak állhatnak az orosz űrprogram közelmúltbeli sikertelenségei mögött Vlagyimir Popovkin, az orosz űrügynökség (Roszkoszmosz) vezetője szerint” – idézte az Izvesztyia című napilap cikkét az MTI. Popovkin szerint különös, hogy miért pont abban a zónában történt probléma a kilőtt űrhajókkal, amelyet nem fednek le az orosz radarok. „Nem akarok senkit sem vádolni, de ma már rendkívül hatékony módszerek vethetők be az űrhajók ellen, és nem zárhatjuk ki, hogy valaki alkalmazta ezeket" – vádolt Popovkin. Szavait megkérdőjelezi, hogy a Progressz űrhajó az általuk nagyon is belátott Kazahsztán felett hibásodott meg.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.