Magyar innováció térképezi fel a szívritmuszavarokat

Becslések szerint a világ népességének mintegy öt százaléka szenved valamilyen szívritmuszavarban. Ezek eredményes és költséghatékony vizsgálatára, kezelésére magyar mérnökök és orvoskutatók új valós idejű képalkotó technológiát fejlesztettek ki. Az eljárás olyan esetekben is hasznos, amikor a hagyományos képalkotó rendszerek nem alkalmazhatók hatékonyan, vagy amikor a hagyományos eljárások túl drágák.

A rendszer egyesíti a 3D rotációs angiográfiával, CT-vel vagy MR berendezéssel készített háromdimenziós szívmodellt a valós idejű röntgenfelvétellel, majd ehhez a szív elektromos jeleit társítja. Az innovatív szoftver-alkalmazás beavatkozások széles körében biztosít a korábbiaknál részletesebb képi megjelenítést, anélkül hogy további kiegészítő felszerelésekre és emiatt további kiadásokra lenne szükség. Az úgynevezett „képvezérelt címkézés” technika színkódokkal látja el a szív modelljét a szerv elektromos aktivitásának megfelelően, és ezek alapján mérnöki pontossággal lehet beavatkozásokat végezni ballonok és katéterek használatával.

„A Szegedi Egyetem szakembereivel együtt egy olyan új képfeldolgozó szoftvert fejlesztettünk, amely a műtőkben már meglévő rendszerekre épít. Ezzel költséghatékony, ám a korábbiaknál részletesebb képi megjelenítést teszünk lehetővé” – emelte ki Nagy László, a GE Healthcare érsebészeti szoftverek fejlesztési vezetője.

„A szívritmuszavarok katéteres kezelése során az orvosoknak pontosan kell követniük a katéter pozícióját, és fel kell címkézni azt a pontot, ahová később visszatérhetnek. A most kifejlesztett szoftver olyan részletes megjelenítést és címkézési lehetőségeket biztosít, amely a jelenleg használt fluoroszkópiás eljárással nem valósítható meg” – mondta el Bencsik Gábor egyetemi adjunktus, a Szegedi Tudományegyetem II. számú Belgyógyászati Klinika és Kardiológiai Központ munkatársa.

A 198 millió forint összértékű fejlesztést az Európai Unió és az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatta.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.