Magyar kutató lett a kódkirály

Egy 29 éves magyar fizikus, Szabó Zoltán nyerte meg a GE globális informatikai versenyét, amelyben a vállalat legokosabb számítógépeinek egymás közötti beszélgetését kellett megfejteniük a résztvevőknek.
A kihívásba világszerte több mint ezer szoftvermérnök és adattudós, illetve profi és amatőr programozó kapcsolódott be a Twitteren. A fiatal magyar szakember két hét alatt fejtette meg a kódot, így övé lett a dicsőség, és a győztesnek felajánlott tízezer dolláros díj is.
Szabó Zoltánnak csak a harmadik feladat megoldása okozott komolyabb nehézséget

A versenyt egyfajta toborzási akcióként kezelte az ipari internetben erős pozíciókat építő világcég, amely szeretne kapcsolatot tartani a legtehetségesebb szoftver- és adatspecialistákkal. Huszonöt országból vártak indulót, Magyarországról a lakosságszámhoz képest kiugróan sokan jelentkeztek.

Szabó Zoltán, a Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Intézet munkatársának a kriptográfia csupán a hobbija, mégis ő ért célba a leggyorsabban. Elmondása szerint az első két feladat viszonylag könnyű volt, a harmadik feladványon viszont két hétig dolgozott. A díj ezzel már az övé, a verseny viszont még folytatódik, mivel a kiírók gyűjtik a sikeres megfejtéseket. A magyar győztes részt vehet a vállalat Minds + Machines elnevezésű, San Franciscóban megrendezendő novemberi konferenciáján, ahová számos ismert mesterségesintelligencia-szakértőt hívtak meg.

Egy IT-szakemberek verbuválásával foglalkozó cég friss összesítése szerint egy összesen 15 szempontot vizsgáló komplex felmérés szerint Magyarország az ötödik legjobb a programozók világranglistáján – a sort Kína, Oroszország, Lengyelország és Svájc vezeti –, tutorial kategóriában mi vagyunk a legjobbak, de a C++, a Java és az adatprogramozás terén is az élmezőnybe kerültünk.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.