Zseniális ötlet: magától csomagoló csomagolás

Infralámpával történő megvilágítás után érintés nélkül térbeli testekké hajtogatja magát tetszőleges síkminta amerikai kutatók újonnan kifejlesztett csomagolási technológiája segítségével.

Az Észak-Karolinai Állami Egyetem munkatársainak új eljárásával figyelemre méltóan egyszerűen és termelékenyen hozhatók létre előrenyomott műanyaglapokból különböző formájú, csomagolásra alkalmas dobozok. A műanyag lapokra a kívánt hajtogatási éleknél hagyományos tintasugaras nyomtatóval előre rányomtatnak vastag, fekete vonalakat. A mintára szabott lapokat ezután infravörös lámpa alá helyezik, amelynek hője besugározza azok felületét. Mivel a fekete festékcsík másként melegszik fel, mint az áttetsző vagy fehér műanyag fedetlen része, ezért az anyag hő hatására bekövetkező zsugorodása is eltérő lesz a festékvonal mentén.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

A melegedés és zsugorodás következtében a műanyag a csíkoknál felhajlik, így térbeli formát vesz fel az addig síkban fekvő lap. A kutatók olyan technikát dolgoztak ki, amellyel még a lapok behajlási szögét is szabályozni lehet azáltal, hogy mennyi hő éri a műanyag palástot. Ha például egy kocka vagy téglatest formájú dobozra van szükség, akkor 90 fokos szögben kell megtörnie a lapnak, piramis esetében viszont 120 fokos hajtogatásra van szükség. Ezt a finomra hangolást pusztán a nyomtatott festékcsíkok vastagságának változtatásával sikerült elérni - így a számítógépes programmal pontosan szabályozható, hogy mennyi energiát vesz fel a lap az infralámpa sugárzó hőjéből.

Michael Dickey vegyészmérnök, a tanulmány társszerzője szerint a vonalakból olyan mintázat is nyomtatható az anyag mindkét oldalára, amely különböző irányokba forgatja a sarkokat. Ez még összetettebb szerkezetek megalkotását is lehetővé teszi.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.