Ma elviszik a mozdonyt a Közlekedési Múzeum elől

A Közlekedési Múzeum lebontásának, átépítésének újabb látványos elemeként augusztus 18-án este leemelik a helyéről és Gyál Felső vasúti megállóhely elé viszik a több mint 130 éves „Krauss” gőzmozdonyt. A kalandos életű gőzös augusztus 20-től látható Gyálon, de hogy mikor kerül vissza eredeti helyére, nem tudni. Az újjáépített közlekedési múzeum átadását 2018 tavaszára tervezik.

A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum vasúti gyűjteményének egyik legrégibb darabja, a MÁV 6633-as pályaszámú szertartályos gőzmozdonya 1882-ben készült Münchenben a Nagykikinda-Nagybecskereki Helyi Érdekű Vasút részére. Tizennyolc tonnájával a normál nyomközű vasúti járművek között pehelysúlyúnak számító mozdony 1912-től Cséry József szemétvasútjának vontatójárműveként szolgált, majd 1913-tól Budapest Székesfőváros Köztisztasági Hivatalának gőzmozdonya lett.

Fotó: Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum
Fotó: Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum

A manapság már csak „Krauss”-nak becézett jármű kalandos sorsa 1942-ben Szigetszentmiklóson folytatódott, ahol a Dunai Repülőgépgyár iparvasútján szolgál, majd a következő háborús esztendőben a csepeli Weiss Manfréd Művekhez került. A kis mozdony túlélte a második világháborút, majd a szovjet és román csapatok zsákmányolásait. Rövid ideig Szigetszentmiklós és Ráckeve között pöfögött, majd visszakerült a később Rákosi Mátyás Művek néven üzemelő csepeli gyár állományába. 1955 novemberében átkerült a Hungária Műtrágya és Kénsavgyár, a későbbi Budapesti Vegyiművek iparvasútjára. Innen selejtezték le 1966. december 29-én, s ekkor került a Közlekedési Múzeum gyűjteményébe.

A gőzmozdony 1968-tól látható a Városligetben, a múzeum épülete mellett, az 1891-es államosítást követően kapott eredeti MÁV-os, 6633-as pályaszámával.

A Városliget barátai Facebook-csoport kedden 18 órától nyilvános mozdonybúcsúztató piknik keretében köszön el - reményei szerint csak ideiglenesen - a helyiek által közkedvelt járműtől.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.