Lusta növényevő brutális karmokkal

Fél évszázada két hatalmas dinoszauruszkart találtak Mongóliában az őslénykutatók, de fogalmuk sem volt arról, hogy miféle állathoz tartoztak ezek a végtagok. A Nature-ben most megjelent beszámoló szerint sokkal bizarrabb lény volt, mint azt eddig feltételezték – ugyanis a többi része is előkerült.
A Deinocheirus mirificus névre keresztelt lény hetvenmillió évvel ezelőtt élt a mai Mongólia déli részén. Egyetlen ismert fosszilis maradványa egy pár súlyos, 2,4 méter hosszúságú, három, egyenként 25 centiméteres karomban végződő mellső láb, valamint néhány borda- és csigolyamaradvány volt. Juong Nam Li, a Dél-Koreai Geológiai és Ásványtani Intézetének munkatársa és kollégái azonban két, szinte teljesen ép csontvázat találtak Mongóliában, amelyek segítségével magyarázatot adtak a fél évszázados rejtélyre. Szó sincs arról, hogy a T-Rexnél is nagyobb ragadozó lett volna, vagy éppen egy lajhárszerű, fákon lógó óriási lustaság.

A nemzetközi kutatócsoport szerint az állat igen hatalmasra nőtt, hossza meghaladta a 11 métert, tömege a hat tonnát. Hosszúkás feje egy kacsaszerű csőrben végződött, míg a hátán egy hatalmas, púpnak tűnő bőrlebenyt viselt. A lába rövid és tömzsi volt, hatalmas patákban végződött, ami vélhetően a mocsaras vidéken való mozgást könnyítette meg.

A kutatók úgy vélik, hogy a lény meglehetősen lassan mozgott, a megkövesedett gyomortartalom elemzése azt mutatta, hogy növényekkel és halakkal táplálkozott. Juong elképzelhetőnek tartja, hogy a brutális karok segítségével kotorta ki az édesvízi lágyszárú növényeket. Tehát nem egy vérengző lényhez tartoztak a hatalmas karmok, hanem egy lusta növényevőhöz.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.