Lusta egy dög ez a macskamaki, még a téli álmot is túltolja

A közhiedelemmel ellentétben, az állatok többsége valójában nem alszik téli álmot, csupán csökkentett üzemmódba kapcsol, szinte mozdulatlanná dermedve vegetál. Nem úgy a vastagfarkú törpe lemúrok, más néven közepes macskamakik.

Törpe lemúr
Petra Lahann/Wikipedia/CC BY-SA 2.0

A Madagaszkáron élő Cheirogaleus medius egyedei a száraz évszakokban hetekig héderelnek nyugalmi állapotban (hibernációban) faodvakban, társaikkal összekuporodva. Ilyenkor az eős évszakokban a farkukban  felhalmozott zsírt égetik el, de életfunkciójukat olyan alacsony szintre képesek csökkenteni, hogy szinte megdermednek.

Ebben az állapotukban vizsgálták a testhőmérsékletüket, szemmozgásukat, agyhullámaikat és légzésüket a Duke és a Hamburg Egyetem kutatói, akik a Royal Society Open Science szaklapban publikálták eredményeiket. A mutatókat aztán összevetették más lemúrfajok, illetve mókusok létfunkcióival.

Mint kiderült, a közepes macskamakik - az emlősök többségével ellentétben - hibernálóciójuk során néha tényleg bealszanak, jellemzően a rekkenő hőségben, fülledt faodvakban.

A kutatók két rokon fajjal is megismételték a kísérletet, ezek azonban kijöttek a hibernációból, mielőtt ténylegesen álomra szenderültek volna. Ugyanezt az eredményt kapták mókusok megfigyelése során is. 

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.