Lézerkarddal fenyít a robot házinéni

Különleges robot inast mutattak be egy nemzetközi robotikai konferencián. A Watch-Bot egy lézerrel működő felügyelő eszköz, amely különböző feladatok elvégzésére emlékeztet a háztartásokban, illetve irodákban.

Tech Xplore cikke szerint az eszköz többek között abban különbözik a versenytársaitól, hogy nem pittyegéssel vagy más hanghatással figyelmeztet, hanem lézerrel rámutat arra a tárgyra, amellyel még dolgunk van – legyen az asztalon felejtett étel, vagy bekapcsolva hagyott számítógép.

A robot magától tanulja meg a háztartási szokásokat, így idővel egyre összetettebb műveletekre képes.

A Watch-Bot tulajdonképpen egy 3D-s érzékelővel, kamerával és lézerrel felszerelt laptop. A működési elve aránylag egyszerűnek hangzik: levideózza a szokásainkat, majd egy algoritmussal elkülöníti a szándékos és véletlen cselekedeteinket.

Tehát a robot kezdetben figyel és tanul: nézi, ahogy kivesszük a tejet a hűtőből, kiveszünk egy poharat a szekrényből, kitöltjük a tejet, visszarakjuk a frigóba, a poharat pedig a mosogatóba. Ha ettől eltérő viselkedésen éri gazdáját, akkor a robot „riaszt”, és lézerrel rámutat a hibára – ebben az esetben például az asztalon felejtett tejre, vagy az elmosatlan pohárra. Mondjuk ezzel az erővel akár el is mosogathatna.

 

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.