Lesz olcsó napenergia

Közös számítógépes programot indított az IBM és a Harvard Egyetem a napenergia-kutatás felgyorsítására. A cél a ma még szinte nevetségesen alacsony hatékonyság növelése, az eszköz pedig a Földön kívüli civilizációk kereséséhez használt SETI-program példájára szerveződő globális számítógépes hálózat. Ha a terv beválik, a napenergiával előállítható áram ára belátható időn belül a jelenlegi szint töredékére zuhanhat.

 

Az ötlet a Harvard Egyetem kutatóitól származik: ők vetették fel, hogy a World Community Grid (WCG) segítségével lehetne rátalálni a jelenleg 15 százalékos hatásfokú napcelláknál hatékonyabb megoldásokra.

Ennek beláthatatlan jelentősége lenne a napelemes technológiák terjedése szempontjából: míg ma egy napenergiás áramtermelő beruházás megtérülési ideje 20-25 év, a hatásfok megduplázásával és a szériák növelésével 10 év alá lehetne csökkenteni a megtérüléshez szükéges időszakot, ami már a bankok számára is vonzóvá tenné az új projektek finanszírozását.

A WCG működési elve azon alapul, hogy a projekthez csatlakozó emberek és cégek számítógépeinek és laptopjainak szabad számítási kapacitása megfelelő összehangolás esetén hatalmas kutatási teljesítményre képes. Az IBM kezdeményezésére 2004-ben létrehozott hálózatot eddig egyebek mellett az AIDS és a rák elleni küzdelemben, valamint például a rizstermsztés hatékonyságának növelésére is használták.

A WCG informatikai értelemben egy 179 teraflop teljesítményű virtuális szuperszámítógép, amely a legerősebbek közé tartozik a világon. Alan Aspuru-Guzik, a Harvard Egyetem professzora, a program vezetője úgy véli, két év alatt látványos eredményeket lehetne elérni a napelem-fejlesztésben a WCG-segítségével: olyan szintre lehetne eljutni, amihez hagyományos eszközökkel, a szuperkomputer nélkül 22 év kellene.

A programban olyan molekulákat és vegyületeket keresnek, amelyek napcellák alapanyagaként a szilíciumnál nagyobb hatékonysággal üzemelnének. Két esztendő alatt összesen több mint egymillió atomkonfigurációt fognak megvizsgálni. Arra számítanak, hogy a természettől ellestt működési elvű, de mesterséges alapanyagú napcellák olcsóbbak és rugalmasabbak is lesznek a jelenleg használt megoldásoknál. Mindez jelentősen csökkenetné a napáram-termelés kötségeit, és kibővítené az alkalmazási területeket.

Hasonló módszerrel - a növények energiatermelő folyamatait lemásolva - a közelmúltban már fontos előrelépést sikerült elérni: amint arról a Science beszámolt, egy kisméretű, nagyon egyszerű rendszerben a Nap energiájának segítségével a vizet hidrogénre és oxigénre bontják, majd egy üzemanyagcellában újra összeállítják, és közben elektromos áramot nyernek. A módszer lehetővé teszi, hogy a napfényes időszakban termelt energiát minimális veszteséggel éjjel vagy borus időben is fel tudják használni.

 

Napkollektort szerelnek egy tízemeletes épület tetejére Nagykanizsán
Napkollektort szerelnek egy tízemeletes épület tetejére Nagykanizsán
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.