Lehetetlen helyen hancúroznak a bolygóbébik

Gyorsabban fejlődnek a bolygók, mint hittük. Az ALMA távcsővel egy fiatal csillag, a HL Tauri környezetét vizsgálva jöttek rá a csillagászok, hogy valószínűleg át kell gondolnunk a bolygókeletkezési elméleteinket.

Egy tajvani–japán kutatócsoport két rést fedezett fel a csillagot körülvevő gáz- és porkorongban, amelyeket a napjuk körül keringő ifjú bolygók vájhattak ki pályájuk során. A sötét rések átmérője 28, illetve 69 csillagászati egység.

Egyes kutatók megkérdőjelezik, hogy egy ilyen fiatal – alig egymillió éves – csillag körül egyáltalán létezhetnek planéták, hiszen az elfogadott bolygókeletkezési elméletek szerint ez a folyamat ennél jóval lassabb. Jelenlegi ismereteink szerint több tízmillió évbe telhet, mire egy protoplanetáris gáz- és porkorongban létrejöhet egy bolygó.

Az ALMA érzékeny műszereivel végzett megfigyelések viszont megerősítették, hogy legalább két bolygóbébi kering a HL Tauri körül. 

'Lehetetlen' rések a HL Tauri körüli por- és gázgyűrűben
„Lehetetlen” rések a HL Tauri körüli por- és gázgyűrűben
ALMA (ESO/NAOJ/NRAO)

„Az eredményeink arra utalnak, hogy a bolygók sokkal korábban kifejlődhetnek, mint hittük” – idézte a Phys.org Hsi-Wei Yen kutatásvezetőt.

 

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.