Légyként ragadnak az elgázolt gyalogosok a robotautóra

A Google speciális emberfogó légypapírt szabadalmaztatott önjáró autóihoz, amely megakadályozza, hogy ütközésnél a gyalogos komolyabb sérülést szenvedjen.

Ugyan a robotautók technológiája minden akadályt megpróbál elkerülni, ám a tesztek során kiderült, külső okokból nem lehet kizárni a baleseteket.

A Google egyik robotautója az amerikai  cégóriás központjában, a kaliforniai mountain View-ban
A Google egyik robotautója az amerikai cégóriás központjában, a kaliforniai Mountain View-ban
Stephen Lam / Reuters

A statisztikák szerint az emberekre a legnagyobb veszélyt nem a kocsival való ütközés, hanem testüknek ezután az úttesthez való csapódása okozza, amit most a kocsi elejére illesztett réteg meggátol, amely csak ütközésnél engedi ki ragadós anyagát. A gyalogos addig marad az autóhoz tapadva, amíg az meg nem áll.

Az elütött gyalogosok védelmével nem a Google foglalkozik először. Maga az amerikai cégóriás jegyzi meg a szabadalmi kérelmében, hogy néhány Jaguar-modell motorháztetője az ütközés pillanatában felemelkedik, hogy tompítsa a becsapódás hatásait, a Volvo pedig olyan légzsákokkal kísérletezik, amelyet a szélvédő alá építettek be, és amelyek automatikusan előugranak a gázolás esetén, hogy az áldozat puhára essen.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.