Lefújták az „űrbeli bója” kilövését

Alig három perccel a rajt előtt fújták le a NASA egyik műholdjának fellövését, mely eredetileg Al Gore volt alelnök javaslatára került az Űrügynökség terveibe.
Az űridőjárás előrejelzésére készült Dscovr-t egy Falcon 9 rakétával kívánták fellőni, de tegnap este helyi idő szerint hat óra után valamivel a Cap Canaveral-i űrközpont a légierő radarjainak hibája miatt ma magyar idő szerint késő estére halasztotta a rajtot.

Az eredetileg Triana-nak keresztelt műhold története meglehetősen hosszú időre nyúlik vissza, mivel 1998-ban még alelnökként Al Gore javasolta, hogy jórészt oktatási célból hasonló képeket kellene bolygónkról készíteni egy űreszköznek, mint amilyeneket az Apollo 17 űrhajósai készítettek, többek között a „Kék márvány" elnevezésű felvételt, amely nagy hatást gyakorolt a későbbi politikusra.

A NASA megépítette a műholdat, melyet a Nap és a Föld megfigyelésére alkalmas műszerekkel egészített ki, ám a programot törölték és a műhold raktárba került.

A későbbiekben az Űrügynökség átkeresztelte a programot, és bár az új név csak egy csúnya rövidítése a „discover", magyarul felfedezni szónak, a New York Times-nak Szabó Ádám, a program magyar származású kutatója tagadta, hogy a nyelvtörő elnevezés tőle származna, ő – mint mondta – akcentusa ellenére jobban is ki tudja ejteni.

A műhold alapvetően nem változott, bár programja a Föld helyett a Napra koncentrál. Fő feladata, hogy legkevesebb 15 perccel, legfeljebb egy órával a veszélyes napkitörések előtt figyelmeztesse az ilyenekre érzékeny földi kommunikációs rendszereket, műholdakat, elektromos hálózatokat, bár az Al Gore javasolta fotókat is elkészíti majd.

A 340 millió dollárba került űreszközt, melyre a kutatók az űridőjárási cunamik jelzőbójájaként tekintenek, a Földről az űrbe kisugárzó energia mérését is elvégi majd. Ez reményeik szerint a földi energiaháztartásról szerzett ismereteink javulásához, a kibocsájtott széndioxid magas légköri csapdába esése révén kialakuló üvegházhatás monitorozásához is hozzásegíthet.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.