Lefilmezték a Napon tátongó gigantikus fekete lyukat

A NASA napkutató obszervatóriuma (Solar Dynamics Observatory) levideózta a Napon keletkezett óriási sötét területet, egy úgynevezett koronális lyukat.

A jelenséget május 17-19 között filmezték le, a közzétett hamisszínes videón jól kivehető a légköri képződmény turbulenciája.

 A koronális lyukak alacsony sűrűségű területek a csillag "légkörében", azaz koronájában. Mivel aránylag kevés anyagot tartalmaznak, a hőmérsékletük is jóval alacsonyabb, mint a környezetüké - ezért látszanak feketének.

A koronális lyukak csak extrém ultraibolya fénytartományban vehetőek ki, ezért is látszik lilának a Nap a felvételen. 

A jelenség megfigyelése a NASA tájékoztatása szerint azért is fontos, mert ezáltal jobban megérthetjük az űridőjárást a Föld szomszédságában, ami a bolygónk körül keringő űreszközökre és űrhajósokra is hatással lehet. A jelenség megértése tehát jól felfogott érdekünk, kiváltképp, hogy ezek a lyukak nagy sebességű részecskék forrásai is, melyek háromszor gyorsabban érhetik el a Földet, mint az átlagos napszél.

A lyukak keletkezését továbbra is homály fedi, az űrkutatók szerint központi csillagunk mágneses erővonalainak "fodrozódásaival" állhatnak összefüggésben. Alapesetben ezek az erővonalak hurokszerűen kunkorodnak vissza a korona irányába, míg a lyukak körüli erővonalak ostorként csapnak ki a csillagból az űrbe.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.