Lefilmezték a kukachorgász varjakat

Kutatóknak első ízben sikerült lefilmezniük a különleges viselkedésű új-kaledóniai varjakat szerszámkészítés közben.

A csendes-óceáni szigeten élő madarakról már korábban tudták, hogy kis ágacskákat keresnek, melyeket megtisztítanak, és addig formálják a csőrükkel, amíg horogszerűvé válva alkalmasak nem lesznek arra, hogy kipiszkálják velük a hernyókat a fák repedéseiből. A speciális technikát korábban már több ízben megfigyelték, de megörökíteni mindeddig nem sikerült. Most első ízben sikerült a madarak e különleges tudását filmre venni. A skóciai St. Andrews University és a Birminghami Egyetem kutatói a Biological Letters című folyóiratban megjelent cikkük szerint speciális minikamerákat készítettek és ezeket 19 vadon élő varjúra illesztették.

Christian Rutz, a St. Andrews Egyetem munkatársa, a cikk társszerzője a Los Angeles Times munkatársának elmondta, a madarak közvetlen megfigyelése azért nem járt eddig sikerrel, mert a varjak annyira kíváncsiak, hogy ha emberek közelítenek feléjük, minden figyelmük a betolakodók, valamint azok kamerái és távcsövei felé fordul és nem törődnek az élelemkereséssel sem.

A kis kamerákat elsőként az új-kaledóniai varjak farkának alsó részére illesztették. Ezek azonban egy idő után nem továbbították a telemetriás jeleket a kutatók felé. Később azt találták ki, hogy mikro SD kártyákra veszik a felvételeket, ám ezek megtekintésére csak akkor lett volna mód, ha vissza tudják ezeket szerezni a madaraktól.

Ezután egy meglehetősen egyszerű megoldást próbáltak ki: olyan ragasztót használtak, ami egy idő után a napsugárzás hatására elengedett és a kis kamerák a földre estek, a rádiójeleik alapján pedig sikerült is a 19-ből tíz kamerát visszaszerezni. Kiderült, hogy négy madár lefilmezte saját magát eszközhasználat közben. A felvételek alapján jöttek rá arra, hogy táplálékkeresésre fordított idejük mintegy 19 százalékában gyakorolták e technikát, a fennmaradó időben pedig egyszerűen a csőrüket használták.

Mivel csak e négy madár használta az eszközöket, felmerült, hogy vajon a kameráknak nem sikerült felvenniük a többi egyed „horgászását", vagy sok kaledóniai varjú egyáltalán nem használ szerszámokat. Akárhogy is, az eredmény az evolúció egy különleges rejtélyének magyarázatához vitt közelebb.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.