Lefejezték, és kezeit a koponya mellé rakták

Kilencezer évvel ezelőtt élt, fiatal korában lefejezett ember maradványait találták meg Brazíliában. Ez a legidősebb ilyen jellegű lelet az amerikai kontinensen. A kilencezer éves koponyára Brazília Lapa do Santo nevű részén bukkantak – a beszámoló a PLOS tudományos folyóiratban jelent meg.
Rajz a lelet elhelyezkedéséről
Rajz a lelet elhelyezkedéséről
Gil Tokyo

A már 12 ezer évvel ezelőtt lakott vidéken, 55 centiméteres mélységből előkerült csontok egy fiatal férfi maradványai, aki valószínűleg a helyi közösséghez tartozott, s nem egy máshonnan odahurcolt ember volt. A megtalált férfi koponyája körül a két kezét is megtalálták. A bal keze az arc jobb oldalán felfelé mutatott, a jobb keze az arc bal oldalán lefelé állt. A koponyán és a csigolyákon látható sérülések egyértelműen azt igazolják, hogy az embert lefejezték. A lelet négyezer évvel idősebb az eddig ismert hasonló jellegű maradványoknál.

A kutatók szerint a levágott kezek különös elhelyezése egy rituálé része lehetett – a szakértők abban biztosak, hogy a kezeket a lefejezés után vágták le, s helyezték a koponya mellé.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.